Bushcraft forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
J.Nico

Registered:
Posts: 5
Reply with quote  #1 

Hej Bushcraftere

Jeg er blevet lidt interesseret i at begynde at snitte skeer, kuksaer mm.(bl.a. ved at kigge på jeres fine snitterier) Jeg købte derfor en snittekniv og en skekniv(damn den er svær at få skarp).
I går var jeg så ude og gå en tur med damen og min sav, og fik mig en fornuftig størrelse birkegren med hjem. Jeg satte mig så for at prøve at lave min første ske. IMG_4793.JPG
Dette var så resultatet efter 3 timer - ja 3 timer! [crazy]
Jeg lagde godt nok mærke til i mange guider og videoer, at de fleste brugte økser. Det kan jeg så godt forstå nu.

Derfor har jeg besluttet mig for, også at erhverve mig en økse. [smile]
Planen er selvfølgelig at bruge den til det grove snittearbejde. Derudover får jeg noget træ hjem, som den også gerne må kunne kløve.
Jeg har kigget en del tråde igennem herinde, men har ikke kunnet specificere hvilken økse ville passe bedst til mit behov.
Jeg kan se at Gränsfors laver en sløjdøkse http://www.thegoodstuffshop.dk/product.asp?product=189
Den er dog måske lige dyr nok.. Har i nogle andre bud på, hvad der kunne være en fin økse til mit formål?

Mvh. Jesper


0
Sojourner

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 666
Reply with quote  #2 
Selv har jeg denne http://www.bushcraftbutikken.dk/butik/16-knive-oekser-save/208-wetterlings-buddy-104/
Og den passer godt til både min hånd, og nuværende behov. Og bonus er, at prisen er til at have med at gøre [wink]

__________________
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
0
x-ray

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 1,278
Reply with quote  #3 
Ikke for tung må være et vigtigt kriterie ellers bliver du hurtigt træt og er det udelukkende til snitte økse så gerne tæt på scandi grind som muligt conveks æg er ikke optimalt selvom den er stærkere.
Men bedst ville det være at tage med på et snitte kursus og låne sig frem øksevalg er meget individuelt.

Et cirka budget ville hjælpe hvis folk skal guide.

__________________
https://www.facebook.com/MBH-Denmark-927577003966008
0
J.Nico

Registered:
Posts: 5
Reply with quote  #4 

Tak for svarene. Den ser fin ud den Wetterlings, kan den også godt kløve lidt træ? Den ser lidt lille ud.[smile]

Budget havde jeg håbet på 4-500 kr., men hvis jeg går op til de 8-900 kr., hvilke muligheder har jeg så udover sløjdøksen? Hvis jeg føler jeg får noget der er en del bedre, så vil jeg selvfølgelig også gerne betale lidt ekstra.

0
x-ray

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 1,278
Reply with quote  #5 
Quote:
Originally Posted by J.Nico

Tak for svarene. Den ser fin ud den Wetterlings, kan den også godt kløve lidt træ? Den ser lidt lille ud.[smile]

Budget havde jeg håbet på 4-500 kr., men hvis jeg går op til de 8-900 kr., hvilke muligheder har jeg så udover sløjdøksen? Hvis jeg føler jeg får noget der er en del bedre, så vil jeg selvfølgelig også gerne betale lidt ekstra.Skal det være en allround økse ville det nok være noget i stil med GB vildmarks øksen den kan snitte og flække lidt uden at for meget, alternativt få lavet en økse til dig.

Men ligesom med meget andet prøv andres økser da valget er meget individuelt.

Men vil mene den helt lille wetterling Buddy er for kortskaftet.

Hvor i landet bor du ?

__________________
https://www.facebook.com/MBH-Denmark-927577003966008
0
Morfmir

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 155
Reply with quote  #6 
Quote:
Originally Posted by J.Nico

Derfor har jeg besluttet mig for, også at erhverve mig en økse. [smile]
Planen er selvfølgelig at bruge den til det grove snittearbejde. Derudover får jeg noget træ hjem, som den også gerne må kunne kløve.
Jeg har kigget en del tråde igennem herinde, men har ikke kunnet specificere hvilken økse ville passe bedst til mit behov.
Jeg kan se at Gränsfors laver en sløjdøkse http://www.thegoodstuffshop.dk/product.asp?product=189
Den er dog måske lige dyr nok.. Har i nogle andre bud på, hvad der kunne være en fin økse til mit formål?

Mvh. JesperDu bør have to økser til det formål. Du vil ikke få en økse som kan begge dele optimalt. Til snitteri skal øksen være lille og skarp. Den skal gerne være fladslebet eller hulslebet. En økse på ca 500g plus/minus et par hundrede gram alt efter din styrke er perfekt.

Til at flække skal øksen være tungere og konveks slebet så den ikke bider i træet men flækker imellem fibrene. En økse på 800g til 1000g passer rigtig godt til at flække. Den tungere økse overfører flere kræfter fra svinget og gør arbejdet MEGET lettere.

Om du vælger en Granfors, Wetterlings, Svante Djarv eller anden kvalitets økse kommer mere an på personlig smag end noget andet. Jeg har prøvet dem alle 3 og de er alle rigtig gode. Dog syntes jeg at Granfors og Svante D kommer med en bedre æg til snitteri. Som andre har foreslået er det godt om du kunne prøve nogle forskellige så du kan skyde dig ind på hvad du kan lide.

Selv er jeg rigtig glad for økserne fra Svante Djarv. De holder skæret helt fantastisk. På billedet er deres snitteøkser. Jeg har både den lille og den mellemste. Jeg har haft den store man syntes den er for tung. Hvis jeg skulle vælge kun en ville det være den mellemste på 750g. Men det er nu rigtig rart at have den lille økse på 400g når man skal hugge små skeer ud. Eller hvis man skal arbejde i længere tid med øksen. Så er den på 750g lidt tung at bruge. Til gengæld kan man hurtigt tage store stykker af når man skal snitte store skeer.
Når du køber den kommer den med en fladslebet barberknivs skarp æg lige til at gå til. Husk også at købe eller sy en skede til din snitteøkse så det fine skær ikke bliver ødelagt.


[t%C3%A4ljyxor_popup] 

Hvis det er en økse som skal med i tasken så er den lille 400g model rigtig god. Det er samme hoved som på den anden lille økse men skaftet er kun halv længde.

[Ryggs%C3%A4cksyxa_popup] 

Når du nu har købt en lækker økse til dit snitteri så er hele budgettet brugt ;-) . Så til at flække med kan en hvilken som helst økse bruges. Selv en billig kinaøkse klarer det fint. Største svaghed ved de billige økser er at skæftet ofte er lavet af "pap". Men det kan let skiftes til et du snitter med din gode snitteøkse ;-)

Hvis du kommer i nærheden af Tølløse er du velkomme til at komme forbi til en øksesnak og til at afprøve de forskellige modeller jeg har.

/Thomas
0
J.Nico

Registered:
Posts: 5
Reply with quote  #7 
Okay kan godt være jeg får brug for 2 økser på sigt. Men så må jeg "nøjes" med snitteøksen til at starte på.
De ser fine ud de Svante Djarv, måske det skulle være sådan en. Kan se de sælger en her: http://www.linaa.dk/shop/oekse-djarv-0-3829p.html
De skriver den vejer 0,6 kg, er det så en model imellem den på 400g og den på 750g.? Men den vil vel være rigtig god?
Jeg bor forresten i Holstebro(Midtjylland). [smile]
0
Morfmir

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 155
Reply with quote  #8 
Quote:
Originally Posted by J.Nico
Okay kan godt være jeg får brug for 2 økser på sigt. Men så må jeg "nøjes" med snitteøksen til at starte på. De ser fine ud de Svante Djarv, måske det skulle være sådan en. Kan se de sælger en her: http://www.linaa.dk/shop/oekse-djarv-0-3829p.html De skriver den vejer 0,6 kg, er det så en model imellem den på 400g og den på 750g.? Men den vil vel være rigtig god? Jeg bor forresten i Holstebro(Midtjylland). [smile]


Den ser ud til at have samme form som mine økser. Den vil du blive glad for.

Jeg har købt direkte fra Svante Djarv, men der ser ud til at deres hjemmeside er nede lige nu. Så jeg kan ikke se hvad de skal have for øksen der.

/Thomas
0
J.Nico

Registered:
Posts: 5
Reply with quote  #9 
Jeg kan se at den Svante Djarv på 0,75 kg koster 900 SEK = 710kr.
Den tror jeg jeg prøver at bestille. [smile] Hvad koster fragt og hvor lang tid tager levering?
0
hoyt

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 75
Reply with quote  #10 
Da jeg prøvede at bestille direkte hos svante var der 6 til 8 ugers leveringstid og mener at fragten var 350 svenske kr.
__________________
Bacon is just another word for meat candy[biggrin]
0
J.Nico

Registered:
Posts: 5
Reply with quote  #11 

Jeg bestilte den ved Linaa.dk, da jeg fik bekræftet at det var den på 0,75kg. Så er leveringstiden også kun et par dage istedet. [smile]
Nu har jeg i mellemtiden fået snittet ske nr. 2, så den første har fået en makker. image.jpg
Så mangler de bare at tørre helt, pudses med noget fint sandpapir og så lodt olie.   

så nu glæder jeg mig til at modtage øksen og træet, så jeg kan prøve et lidt større projekt. 

Tak for svarene! [smile]


0
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.