Bushcraft forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
Fenrisúlfr

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #1 
Jeg var ikke sikker på om det var for tidligt at begynde at dele billeder af mit shelter projekt, men det kunne jo være at der kom nogle gode input undervejs.

Jeg er så heldig at have adgang til en privat skov, hvor jeg hjælper med at sanke døde og syge træer, samt tynde ud i de unge. Jeg syntes det ville være synd blot at smide al træet i brændeovnen, så idéen om mit eget shelter blev skabt. Det skulle ikke være en midlertidig løsning, men noget jeg kunne bruge, bygge på og forbedre henover årene. Kort sagt ikke noget der blev lavet på en dag, en uge eller en måned.

Men bedre sent en aldrig, så i slutningen af marts måned gik jeg i gang. Temperaturen lå og svingede omkring 5-10 grader og forårets grønne farver lod vente på sig.

Området er meget kuperet med omkring liggende marker, en bæk gennem midten og skoven stopper 5 meter fra Lillebælt. Perfekte forhold hvis du spørger mig. Det tog lidt tid, men det lykkedes mig til sidst at finde et egnet område hvor løv- og nåleskov mødes.Efter jeg fik ryddet området for nedfaldne grene var det tid til at optegne hexagonen (sekskanten). Jeg er så heldigt anatomisk indrettet, at med armene ud til siden, er der præcis 2 meter fra langefinger til langefinger henover brystet. Med lidt sisal snor og to grene blev der tegnet en cirkel i jorden på 4 meter i diameter og med 2 meter mellem hver pæl.
Næste skridt var forberedelse af stammerne, dvs. afbarkning og afbrænding af den del der skulle i jorden. Hvorfor de blev brændt kræver næsten en selvstændig post.
Dernæst skulle der graves huller til stammerne. Jorden er meget lerholdig og der var absurd mange rødder og sten, så at kommer ned i 1 meters dybde tog ca. 1 time pr. hul. Sammen med afbarkningen og brændingen lå der ca. 3 timers arbejde med hver stamme inden den var i jorden. Jeg kunne selvfølgelig have valgt at bearbejde stammer og træ noget mere, så det blev helt lige og ens, men jeg vil, om muligt, helst lade træet beholde sin naturlige form. Så må jeg tilpasse mig, så jeg bukker og bøjer sammen med træet. Den naturlige form tiltaler mig bare mere.

Vejret var som dansk forårsvejr nu engang er. Omskiftelig. Så fra tid til anden smed jeg min gamle M84 tarp op, så jeg kunne arbejde med stammerne i nogenlunde tørvejr. Da jeg gik i gang med "spærrene" måtte jeg konstruere min egen lille trappestige, idet stammerne er 3,5 meter og står 2,5 meter over jorden. Den vejer en del, men står til gengæld også solidt. Hvorfor så 2,5 meter. Fordi jeg vil lave et duel pitch tag, hvor den inderste del går ca. 0,5 meter ned, så jeg kan gå under det uden at dukke mig.

Efter kampen med at få de 6 hovedstolper i jorden, frygtede jeg lidt for yderstolperne, idet der skulle 11 stk. i jorden og de stod tættere på de omkring liggende træer. Og ja tak, ved stolpe nummer 4 knækkede min Silky Gumboy 270-10, som jeg brugte til at save rødderne over med. Det satte en stopper for arbejdet, imens jeg ventede på en ny fra Bushcraftbutikken.

I mellemtiden brugte jeg tiden på at samle harpiks ved mine forældres sommerhus og pilegrene til pileflet ved den lokale sø, så tiden var ikke helt spildt.Det sidste billede er derfor nuværende status.

Indtil videre ligger der 12 dages arbejde, fra ca. 10:00 til 18:00 hver dag, i projektet.  

Maj måned er fyldt med arbejde, familie tam tam osv. Så det bliver nok først i slutningen af maj eller start juni, hvor jeg har lidt ferie, at jeg kommer i skoven igen.

Der er selvsagt lang vej igen, men jeg skal nok holde jer opdateret. Planen er ihvertfald et 6,5 meter i diameter hexagon shelter med duel pitch tag, i 3 lags tagspån og et bålsted i midten.

Lad os se hvor vi ender henne.

Fenrisúlfr__________________
Jeg tager ikke ud i naturen. Jeg kommer hjem.
0
Don Von Gun

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 3,687
Reply with quote  #2 
Det er superfedt. [thumb]

Dejlig detaljeret og interessant læsning.
Er fuldstændig enig i at holde den naturlige form.

Brænding af rafterne er vel for styrke og forlænget levetid?

Jeg kan ikke helt se dine samlinger, hvad er vi ude i?

Glæder mig til at se fortsættelsen. [smile]


/Don

__________________
https://www.instagram.com/don_von_gun/
0
Fenrisúlfr

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #3 
Det er rigtig at jeg brænder enderne der skal i jorden for, at fjerne sukkerstofferne som bakterier og svampe skal bruge for at nedbryde træet.

Når det kommer til samlingerne er det uden tvivl min største hovedpine. Jeg arbejder med grønt træ, dvs. friskt træ som kommer til at skrumpe lidt i takt med at det tørrer ind. De tørrer heller ikke ens, idet jeg løbende sanker og bruger, så hvis jeg først bliver færdig en gang til næste år eller senere, arbejder jeg med træ, der har forskelligt fugtindhold. Når jeg så også samler træet på kryds og tværs af årene, så der er en risiko for, at det enten flækker/ødelægger samlingerne eller at de åbner sig og bliver svage.

Så pt. har jeg blot forboret og losset nogle søm i for, at minimere x-factoren. Den største udfordringer er dog uden tvivl toppen af hovedstolperne, idet jeg skal samle fire ender på et område der er mindre end en høvlet 4x4 stolpe. Om det så ender med noget lige blad, tap eller slidssamlinger ved jeg ikke rigtig endnu. Jeg slipper nok ikke for at forstærke og udvide omkring toppen af hovedstolpen.

__________________
Jeg tager ikke ud i naturen. Jeg kommer hjem.
0
Mads

Avatar / Picture

Jæger & samler
Registered:
Posts: 1,330
Reply with quote  #4 
Fedt projekt håber det bliver godt. Er jo lige i nærheden så kommer gerne op og kigger en gang når du er færdig hvis man må det [smile]
__________________
We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children
0
Fenrisúlfr

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #5 
Du skal være så hjertelig velkommen. Så kan 2x Mads lave Smores over bålet [smile]
__________________
Jeg tager ikke ud i naturen. Jeg kommer hjem.
0
Bertram

Avatar / Picture

Turråd
Registered:
Posts: 1,631
Reply with quote  #6 
Fenrisulfr [thumb]

Super at vi kommer til at kunne følge med [smile] Det er værdsat, om noget nu især når du tydeligvis har lagt mange tanker i det samt. mandetimer. 

Pointen om de brændte ender som rådbeskyttelse, er ny for mig. Har du nogle tommelfingerregel/test i forhold til hvornår de er optimalt brændte? Der er en teknik jeg vil gøre i fremadrettet og som mig bekendt ikke er behandlet på forum før - så uddyb gerne. 

Ser frem til noget spån! Det er ubestridt mit favorit tag. Kan læse mig til at du tager hvad der nu alligevel skal fældes, men tænker at det er nok til at være sellektiv med sorterne. Antager at du har prioriteret eg til stolperne og at du om muligt aflægger ask til side til spån - eller... -Hvad er tankerne/planen? 

Tak for post - ser frem til updatering [smile]

__________________
https://www.facebook.com/BertramFormidlingOgHaandvaerk/
0
Fenrisúlfr

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #7 
Afbrænding af træ som træbeskyttelse har været anvendt helt tilbage til antikkens Grækenland, samt af vikingerne herhjemme. Det skulle bl.a. være en af årsagerne til, at vi stadigvæk den dag i dag kan finde resterne af stolperne fra deres bygninger. Selv efter 1000 år er de ikke rådnet helt væk. Tror dog næppe mit shelter holder så længe [biggrin]

I dag er teknikken mest anvendt som facadebeklædning og kendes under det japanske udtryk Shou Sugi Ban, men her får træet også en gang olie til sidst. Processen er den samme når træet skal i jorden, men man bruger bare ingen olie. Det er vigtigt at man komme hele vejen igennem træet med varmen, så det ikke kun er overfladen der brændes. Lidt forsigtig skal man dog være, for hvis man brænder træet for hårdt, svækkes det og så mister det sin bærende evne og kan knække. Det er en hårfin balance.

Harry Rogers har lavet en ok video på youtube omkring emnet


Når det kommer til valg af træ, så må jeg arbejde med det der er. Af løvtræer vokser der kun ask og bøg i skoven. Det er dog fortrinsvis bøg. Faktisk så vokser der en monster stor og gammel bøg som er fredet af Naturstyrelsen i klasse A og må ikke fældes.

Hvad der så er dødt eller udpeget til sankning..... ja jeg må som sagt tage hvad jeg kan få. Derfor er 2 af hovedstolperne ask og de 4 andre bøg. Beggars can't be choosers. Jeg prøver dog at gemme nogle af de større døde stående træer af ask til tagspånene, men der er næppe nok til hele taget. Jeg ved heller ikke hvordan de ser ud inden i. Hvis jeg er heldig er de faste og intakt eller også er jeg uheldig og de er rådnet op inde fra. Jeg ved det først når de ligger på jorden.

__________________
Jeg tager ikke ud i naturen. Jeg kommer hjem.
0
Bertram

Avatar / Picture

Turråd
Registered:
Posts: 1,631
Reply with quote  #8 
Quote:
Originally Posted by Fenrisúlfr
Det er vigtigt at man komme hele vejen igennem træet med varmen, så det ikke kun er overfladen der brændes. Lidt forsigtig skal man dog være, for hvis man brænder træet for hårdt, svækkes det og så mister det sin bærende evne og kan knække. Det er en hårfin balance.


Tak [smile]

Skal bygge lidt forskelligt og til noget af det, vil teknikken være oplagt at bruge - vil jeg læse nærmere om. 

Kender teknikken til beklædning samt. som led i en behandling af træski træbåde etc. og når man fx hærder pile til bue og gør en rammesav's ramme stivere - men der er brændingen meget mere mild... Super at jeg nu også er blevet gjort opmærksom på stolper [thumb]

__________________
https://www.facebook.com/BertramFormidlingOgHaandvaerk/
0
Fenrisúlfr

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #9 
Ferien står for døren og jeg kan ikke vente med at komme videre med byggeriet.

I mellemtiden kunne man jo starte med at lave lidt tagspån til shelteret. Der går dog noget tid inden de skal bruges.
Jeg var heldig og fandt en dag hvor jeg havde lidt tid inden jeg skulle på arbejde og her er resultatet.

Først skulle der laves en kølle til kløvekniven. Her kom min lille snitteøkse i spil. Den er håndsmedet og en mindre udgave af en skægøkse, fundet ved Grathe Hede. Kløvekniven er en Gransfors 487.


Årene løb desværre ikke altid til min fordel, så lidt arbejde skulle der til for at få dem nogenlunde lige.


I første omgang blev de kun bearbejdet med øksen, men i fremtiden skal de også have en tur med spånkniven. Indtil videre er det...... ok.


En halv brændeknude giver langt mindre end man regner med. Især hvis spånene skal bearbejdes lidt, er jeg nød til at kløve dem tykkere. Der var desværre ikke mere end 5 brugbare stykker i den og jeg brugte mere tid på at bearbejde dem bagefter end på at kløve dem. 


Resterne fra arbejdet gav muligheden for at indvie mit nye bålfad, som jeg fik til min 40 års fødselsdag.


Når man nu var i gang kunne man jo lige så godt gøre det ordentligt, så jeg fandt mit ildstål frem og lidt bearbejdet fyrsvamp (Falsk Tøndersvamp). Bagerst i haven, ved siden af kompostbunken, vokser lidt elefantgræs. Bladene derfra, sammen med lidt kviste fra jeg beskar æble- og kirsebærtræerne i vinters og fuglerede og kindling var klar.


3-5 slag mod flinten og der var glød i fyrsvampen.


Nu har jeg kun to hænder, så det med at puste i fuglereden og tage billeder med mobiltelefonen samtidig, var umiddelbart ikke muligt. Slutresultatet var dog ild.


Når der nu alligevel var ild kunne det lige så godt bruges til noget, så aftensmaden blev lavet over gløderne. Lidt ked af, at jeg ikke fik billeder af maden.


Mere følger.

Fenrisúlfr

__________________
Jeg tager ikke ud i naturen. Jeg kommer hjem.
0
Don Von Gun

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 3,687
Reply with quote  #10 
Har overvejet spån til shelter. Men efter en episode af Bonderøven hvor han fortæller hvor mange der blev brugt til den ene side af hans brændeskur, droppede jeg ideen.
...kan ikke huske hvor mange det var, kun at det var voldsomt. [eek]


/Don

__________________
https://www.instagram.com/don_von_gun/
0
Fenrisúlfr

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #11 
Jeg har kigget på flere forskellige amerikanske hjemmesider, med beregner for standard udformet shingles. De kan bruges som en guideline og ja, vi er tættere på nogle tusind eller nogle hundrede.

Jeg kan godt frygte at det bliver svært for mig at skaffe det nødvendige træ. Især fordi ejeren af den skov jeg bygger i, for nyligt har fået øjnene op for, at der er penge i at sælge ask som tømmer, inden de går ud. Det kan godt begrænse min fremtidige adgang til byggematerialer. Nogle af de træer jeg havde udvalgt som byggemateriale, er nu blevet øremærket til fældning i efteråret som tømmer.

Jeg har ikke langt idéen om tagspån på hylden, men det har sendt mig i tænkeboksen og jeg kigger på alternative tagkonstruktioner der kræver mindre træ. Evt. en form for bræddetag af de træskaller der bliver tilovers fra bearbejdning af stammerne.

__________________
Jeg tager ikke ud i naturen. Jeg kommer hjem.
0
Bertram

Avatar / Picture

Turråd
Registered:
Posts: 1,631
Reply with quote  #12 

Har du overvejet at lave spån på en anden måde? 

Nedenstående er et eksempel på en hurtig og bekvem måde at lave tynde spån på - på den gamle vis. Har ikke selv gjort i det endnu, men nedenstående er et godt bud på hvordan jeg selv vil gribe det an. 


__________________
https://www.facebook.com/BertramFormidlingOgHaandvaerk/
0
Baymann

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 626
Reply with quote  #13 
Spændende læsning. 👍🏻
__________________
Hilsen Michael
Naturen er der, hvor jeg finder roen og lader op til hverdagen.
0
Fenrisúlfr

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #14 
Hej Bertram

Jeg har overvejet forskellige løsninger bl.a. billedet nedenunder, som jeg af mangel på bedre vil kalde et overlappende bræddetag.Ved dog ikke om løsning i videoen er noget for mig. Kan godt se at der kan komme flere tagspån ud af det, men det kræver bl.a. et fuldt tag nedenunder, da de ikke kan bære sig selv. Tror ikke jeg sparer træ på den konto.

Man kan heller ikke kan se tagspånene inde fra, hvilket jeg syntes lidt var charmen ved den type tag. Ser også umiddelbart ud som processen er mere vanskelig, økonomisk tungere og potentielt kan komme til at tage længere tid, bl.a. fordi jeg skal ud og skaffe en gryde der er stor nok til brændekævler, en ordentlig spånkniv, bearbejde træet nedenunder plant osv.

Om ikke andet så jeg glad for forslaget. Det er dejligt med lidt input og under andre forudsætninger kunne det sagtens have været løsningen.

Fenrisúlfr

__________________
Jeg tager ikke ud i naturen. Jeg kommer hjem.
0
Bertram

Avatar / Picture

Turråd
Registered:
Posts: 1,631
Reply with quote  #15 

Quote:
Originally Posted by Fenrisúlfr
Jeg har overvejet forskellige løsninger...


Det der ses på dit foto er helt alm. klinkbeklædning - det er en fin mulighed og nem, det eneste man skal huske er at vende kernen ud af (ellers bliver taget utæt som træet tørre med tiden i let u-form). 

Har besøgt forskellige gårde i Rumænien som havde spåntage lavet på samme vis som i videoen - der var undertaget bare lavet så man fortsat tydeligt kunne se spån inde fra hus/stald. Gryden de bruger i filmen er en standart gammeldags gruekedel som koster en 100-300kr på div. brugtsider (den jeg selv har var en gratis "strandvasker") alternativt kan man bare bruge en metal tønde (tomme olie tønder kan fås på de fleste autoværksteder), kniven kan bare være noget hjemmefusk fx. den ene halvdel af en hækkesaks, en lang køkkenkniv etc. Mulighederne er mange.

Men selvsagt helt ok at du fortrækker anden metode [smile] 

Ser frem til at se resultatet, endegyldigt om det bliver den ene eller anden slags spån, klink eller andet [thumb]
 


__________________
https://www.facebook.com/BertramFormidlingOgHaandvaerk/
0
Fenrisúlfr

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #16 
Ville lige lave en hurtig status. Efter næsten tre uger væk, har jeg haft to dage i skoven og var der er både godt og dårligt nyt.

Lad os starte med det gode. Alt står der stadigvæk [biggrin] 
Som bonus info kan jeg nævne, at efter der er kommet blade på træerne kan jeg også se, at der vokser en del ahorn.

Og nu til de dårlige nyheder.

Samtlige stammer er angrebet af svamp. Min umiddelbare løsning er nok at fjerne det og give træet en gang olie. Tænker kogt linolie sikkert ville se pænt ud, men jeg havde håbet på at jeg kunne undgå det.


Selvom jeg havde boret for, så er en del af træet begyndt at flække, så jeg slipper nok heller ikke for at forstærke konstruktionen, idet det er udpræget på de bærende dele.


Ellers skrider arbejdet fremad. Det er fortsat et helved at få stammerne/stolperne i jorden. Mangler pt. kun at afbarke en stamme, brænde tre og så få de tre i jorden. Kort sagt 8-10 timers arbejde. Herefter kan jeg gå i gang med forstærkning af konstruktionen, spær, lægter og så kommer vi endelig til tagspånene.

Det eneste irritaionsmoment er den absurd store mængde myg. Jeg gennemgik min anden dåb i myggebalsam, men lige lidt hjalp det. Er dækket med myggestik over hænder, arme og ryg.


Når jeg går en tur i skoven kan jeg også se at der ligger lidt "affaldsbunker". Jeg har snakket med ejeren og han siger at det meste er sankede sten fra markerne, men også byggeaffald, så som betonblokke mv., der blev smidt dernede i 50'erne og 60'erne, da man ikke vidste bedre. I to af bunkerne ligger der en del kampesten, som ligner noget der er blevet fjernet fra en gammel gårdsplads. Tænkte de måske kunne få nyt liv som gulv i shelteret.

Jeg skal nok holde jer opdateret som byggeriet skrider frem.

Fenrisúlfr

__________________
Jeg tager ikke ud i naturen. Jeg kommer hjem.
0
Johs

Samler
Registered:
Posts: 127
Reply with quote  #17 
Linolie er altid godt. Koldpresset jomfruolie best, da molekylerne er minds og trænger dybest ind i træet.

Lindolie kommer fra pressede hørfrø, er ugiftige og kan bruges som spiseolie, hvis presningen og den øvrige fremstillingsproces overholder kravene for fødevarefremstilling.

For at undgå svampe-og insekt angreb, blandes lindolien med fungisid og eventuelt noget der får lindolien til at hærde hurtigere.
    
Et par firmaer der sælger linolie, men også har lidt lødigt information:

Linolie 123 og linolie dk

0
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.