Bushcraft forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
lababath

Registered:
Posts: 101
Reply with quote  #1 
Hvad er det Lars har gang i ??
Han plejer, ud over at være underholdende, at være både dygtig og troværdig.Har han tabt sutten, eller skal lærebøgerne skrives om?

__________________
- længe efter at glæden over den lave pris er glemt, huskes ærgrelsen over den dårlige kvalitet.
0
Blak

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 400
Reply with quote  #2 
Hmm ja det lyder sku sært.
0
Sojourner

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 666
Reply with quote  #3 
Jeg giver ham ret, efter flere forsøg med kolde nætter, får jeg også mest varme ved at vende alu. Siden ned, (væk fra kroppen).
__________________
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
0
Blak

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 400
Reply with quote  #4 
Hmm det må være for at stråle kulden væk fra kroppen.
PS jeg har sendt øksen[wink]
0
Breean

Avatar / Picture

Turråd
Registered:
Posts: 478
Reply with quote  #5 
Der må være forskel. Ligger du på koldt underlag vil alusiden, som Blak er ind på ståle kulden væk ved at vende nedaf. Ligger du på "varmt" underlag, reflektere den din kropsvarme tilbage til dig, uden at blive domineret af kulde nedefra. [smile]
0
Blak

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 400
Reply with quote  #6 
Jeg ville aldrig bruge et alu underlag alene men ovenpå noget andet. Derfor vil jeg vende alu siden mod kroppen da det så sender varmen tilbage mod en. Og omvendt hvis jeg bruger det alene så vende alu siden ned mod jorden for at holde kulden væk
0
Krating

Registered:
Posts: 9
Reply with quote  #7 

Det er rigtig hvad han siger. Aluminium, som også er kendt et metal, er ekstrem kuldeledende. Der er en grund til, at vi bruger det så meget til køling i pcer og elektronik.

Smider du det med alu siden op ad, vil du automatisk tiltrække mere kulde til underlaget og støde den varm du selv har, væk og ned i underlaget.

Imodsætning til, hvis du har alu siden ned mod den kolde jord, så reflektere du kulden væk og forhindrer den i at kravle op under dig.

Desuden er den modsatte side som regelt belagt med skum - Skum indeholder mange lufthuller og luft er som bekendt, genial isolering.

 

Jeg vil altid vende den væk fra mig selv.


__________________
"The dolphin smile is nature’s greatest deception, it creates the illusion that they’re always happy."
0
MaNyRa

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 421
Reply with quote  #8 
Tror det er helt udvendigt at spekulere i denne slags ting for storset alle herinde. Spaceblankets og andre fancie ting et der trods alt ikke så meget bushcraft over som fx en granseng eller andet i den stil. Desuden fungerer Spaceblankets efter min mening elendigt hvis man ikke har et andet underlag da det ikke isolere det mindste.
0
thors24

Samler
Registered:
Posts: 42
Reply with quote  #9 
Varme kan flyttes på tre måder, konduktion, konvektion og stråling. Spaceblankets virker hovedsageligt ved at reflektere kroppens varmestråling tilbage på kroppen, og det virker bedst med den blanke side ind mod kroppen. Bagsiden af et spejl reflektere heller ikke meget lys, og det er faktisk det samme der sker. Varmestråling er lys i det infrarøde spektrum som ikke er synligt med det menneskelige øje.
Hvis man lægger sig på et spaceblanket på et koldt underlag vil der overføres mere varme ved konduktion til underlaget end der reflekteres ved stråling. Derfor bliver man kold. Aluminium er en god varmeleder, og vil også medvirke til at lede varme væk fra kroppen, ved konduktion, når man ligger på det.
Når det gælder om at holde varmen, skal man minimere varmetabet. Åbenlyst. Stillestående luft er fint i den forbindelse, idet det mindsker varmetabet både ved konduktion og konvektion.
For god ordens skyld så er konduktion varmeoverførelse direkte mellem molekyler, og konvektion er når luft stiger til vejrs ved feks. en radiator, eller når blæsten køler næsen. :-)

Ps. Der findes ikke kuldestråler, det er altid varme mod kulde. Det forhindre dog ikke at det kan opleves som kuldeståler, feks fra et koldt vindue.
0
thors24

Samler
Registered:
Posts: 42
Reply with quote  #10 
Hov, jeg svarede jo ikke på hvilken vej aluminiumsside skal vende. Den skal vende ind mod kroppen hvis man ønsker at holde på varmen, og udad hvis man vil af med varmen.
0
Hr. Petersen

Jæger & samler
Registered:
Posts: 808
Reply with quote  #11 
Quote:
Originally Posted by thors24
Ps. Der findes ikke kuldestråler, det er altid varme mod kulde. Det forhindre dog ikke at det kan opleves som kuldeståler, feks fra et koldt vindue.


Kanon at du lige kom med den her bemærkning til sidst. Jeg sad nemlig og skulle til at skrive det efterfølgende. Det er nemlig årsagen til at man oplever at få kolde hænder når man holder om noget koldt. Det er ikke den kolde flaske eller gelænderet af jern der overfører kulden, men derimod varmen fra hånden der bliver flyttet over i det kolde jern [smile]

For at reflektiv "isolering" virker, så kræver det nemlig at der er afstand til det reflektive materiale (spaceblanket), for ellers kan varmen ikke reflekteres tilbage. Der er også derfor at reflektiv isolering i de fleste tilfælde er dybt til grin, netop fordi at i de fleste tilfælde er betingelserne ikke opfyldt for at det kan lade sig gøre. Det er skarpt at pointere som du gør, at man netop ikke skal lægge sig ned på det kolde underlag med et spaceblanket for at det virker [smile] Thumbs up for din viden!
0
Troels

Avatar / Picture

Moderator
Registered:
Posts: 3,369
Reply with quote  #12 
Kulde er fraværet af varme, som banalt set er vibrerende molekyler der kan overføres ved kontakt (konduktion). Det ændrer et spaceblanket ikke på. Vibrerende molekyler udsender termisk stråling, som spaceblankets kan ændre på, som thors24 forklarer [smile]
Fordampning er endnu en process, der kan trække varmen ud af kroppen.

Spaceblankets er lavet af samme materiale som stegeposer (BoPET også kaldet mylar - groft sagt en slags polyester), som på den ene side er er coated med aluminium. Der er derfor ikke aluminium hele vejen igennem et space blanket. Coatningen af aluminium er så tynd at det ikke har nogle varmeledningsmæssige relevante egenskaber.

Som mange ved blev spaceblanket-materialet udviklet i starten af 1960'erne af NASA til solskærmning. Lidt komisk blev Fjällrävens G1000 udviklet få år senere, og er i det perspektiv lige så "space age" som spaceblankets. Nylon som vi med glæde bruger var på banen 20 år før.
Men spaceblankets er da en øjenbæ i naturen - jeg synes nu de er meget fede, altså rent funktionelt [wink]
0
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.