Bushcraft forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
Urban packrafter

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 123
Reply with quote  #1 
For godt en måned siden flyttede jeg ind i et gammelt stationshus på banen mellem Borås og Herrljunga. Ud over at få et charmerende gammelt hus med ventesal og billetkontor fandt jeg også en gammel fin økse liggende i brændeskuret. Øksen, som er godt medtaget, er mærket med SJ (Sveriges Järnväger) og ganske stor. Jeg har en plan om på sigt at restaurerer den og har indkøbt diverse sliberemedier. Første udfordring er dog at få rustet af.

Jeg har hørt fra min kærestes familie (som har en gård) at man kan fjerne rust ved at ligge øksehovedet i blød i eddike et par dage. At det fjerner rusten er jeg rimelig sikker på, men jeg  har dog også hørt at det eventuelt ikke skulle være så godt. Er der nogle herinde som har kan fortælle mig om det er en metode man skal / ikke skal anvende og i fald hvorfor?

Derudover er jeg også lidt nysgerrig på hvilken type økse det er. Den ligner ikke en typisk brændeøkse, men spørgsmålet er om det er en skovøkse til at fælde træ med eller om det er en økse beregnet til at bygge med. Er der nogle her som har et bud?
IMG_3557.JPG  IMG_3558.JPG  IMG_3560.JPG 


__________________
http://www.urbanpackrafter.com
0
Blak

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 396
Reply with quote  #2 
Det ligner umiddelbart en som lumber også har lavet. Jeg kan dog ikke huske om det er en dsi.
0
Grejs76

Registered:
Posts: 104
Reply with quote  #3 
Jeg har fjernet rust med eddike på alle mine økser. Jeg gør det af flere omgange og gnubber rusten af ind imellem. Det tager som regel 5-7 dage, hvor jeg tilser hver dag. Jeg er især grundig med at skylle eddiken af, når jeg er helt færdig. Ellers vil syren i eddiken fortsætte med at tærre, indtil syren er brugt helt op.

Det har virket fint for mig. X-Ray siger, det ikke er så godt, men jeg kan ikke huske hvorfor.

Mikael.
0
x-ray

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 1,278
Reply with quote  #4 
Har hørt modellen nævnt som en vest gotlands økse.
Lige denne model har været meget udbredt i Norden, danske DSI kaldte den for en brænde økse. Billnäs kalder den NR 21 og svenskerne som nævnt vest gotlands økse, kunne være sjovt at se om ikke der gemmer sig et stempel så vi kan se hvem der har lavet den.

Ang. Rust vil mit bud være brug en roterende stålbørste ingen eddike stålet bliver mat gulligt og grimt med mindre du vil polere den op ligesom Lumberjack gjorde med sin.

__________________
https://www.facebook.com/MBH-Denmark-927577003966008
0
Urban packrafter

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 123
Reply with quote  #5 
Tusind tak for svarene. :-)
Eftersom min station er i Västra Götaland vil det give mening, hvis øksetypen var opkaldt efter området (tænker at det nok er derfra navnet kommer, da jeg ikke tror at der er nok forskellig øksekulturer på øen Gotland til at det giver mening at tale om en vestudgave af deres økser [wink])  Der findes ikke noget stempel på ud over "SJ" som er stemplet ind, så det er nok Jernbanen selv (altså Sveriges Järnväger) som har lavet dem, eller fået dem produceret til sig selv uden stempel. (De har sikkert skulle anvende mange økser til at lave og vedligeholde alle jernbaner og stationer). Ud over det står der også muligvis 10 på den under bagsiden (eller LO), hvilket kunne refererer til nummeret typen. Jeg må se om jeg kan finde en nørdet eller gammel jernbanemand som ved noget om økser indenfor jernbanerne.

Må se hvad jeg gør med rusten. Jeg har ikke en roterende stålbørste, så muligvis bliver det eddiker og oppolering, med mindre jeg kan finde en stålbørste til at sætte på boremaskinen.

__________________
http://www.urbanpackrafter.com
0
Lars

Avatar / Picture

Jæger & samler
Registered:
Posts: 923
Reply with quote  #6 
man kan sagtens fjerne eddikken med rust og rense den a med en stålsvamp eller lignende, den vil få patina hvis den bliver brugt, så medmindre du skal sælge den videre har det ingen betydning for kvaliteten af øksen


__________________
Indian man make small fire, sit close by
White man make BIG fire,  sit far away
0
Urban packrafter

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 123
Reply with quote  #7 
Tak Lars. Jeg har ikke kommet videre med projektet, men det bliver nok eddike når jeg finder tiden til det :-)
__________________
http://www.urbanpackrafter.com
0
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.