Bushcraft forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
Steen

Avatar / Picture

Jæger
Registered:
Posts: 190
Reply with quote  #1 
Står med et lille problem, hvad er bedst i hvilke situationer?
0
Bertram

Avatar / Picture

Turråd
Registered:
Posts: 1,631
Reply with quote  #2 
I min bog er det sådan her 

bivibag = vand/vindtæt overtræk til soveposen til fx mest militær pauser/sove... Ikke særlig aktuel for de fleste friluftsfolk. 

vindsæk = vindtæt letvægtsstof til fx frokost pause uden regn på fjeld eller andet sted hvor det ofte blæser koldt. Ganske aktuelt for alle i den slags landskaber, men meget andet dur, det her er bare en løsning som kan være i bukselommen og ikke larmer som en letvægt tarp. 

fjellduk = kan være flere ting men ofte bare en standart kræftig tarp som kan være syet så en person kan tage den på/stikke arme og hoved ud (en for stor poncho), til fx jæger/naturfotografer eller pausen med regn mm. den er ret multifunktionel og udgør på sin vis de øvrige to grejstykker (bare tungere/fylder mere end en vindsæk og som sove overtræk laver den bl.a. mere kondens end en bivibag, men når alt kommer til alt, så er det bare en typisk kraftig tarp/teltflage som man også kan sove under i mangel af bedre/større).

Bruger ikke selv nogle af delene... Har bare en letvægts tarp og eller terræn.

Fjellduk er dog et ord brugt om mange ting - så lad os hører om det bare er en tarp med huller til hoved/hænder du tænker på eller om det er et reflektor telt til fx når isfiskere ryger i vandet eller andet? Og lad os hører hvad din kattepine er/hvad du skal siden du overvej de tre grej stykker? -måske andet er bedre [smile]

__________________
https://www.facebook.com/BertramFormidlingOgHaandvaerk/
0
Vibe

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 59
Reply with quote  #3 
Hvad er dit problem?
__________________
https://www.facebook.com/Skandinavisk-Friluftsliv-305374276297103/
0
Steen

Avatar / Picture

Jæger
Registered:
Posts: 190
Reply with quote  #4 
Fedt og tak for svarene drenge...tja mit "problem" er at jeg vil finde den bedste løsning i alle situationer ( Ja jeg ved det er næsten umuligt ) bedst muligt [wink]
0
Bertram

Avatar / Picture

Turråd
Registered:
Posts: 1,631
Reply with quote  #5 
Quote:
Originally Posted by Steen
.tja mit "problem" er at jeg vil finde den bedste løsning i alle situationer


Så vil jeg købe en 3x3 DD lætvægts tarp eller lign. som er vind og vandtæt og som altid er bekvem at havde med fordi den ikke fylder mere end 1 liters penge/jakkelomme.... Bruger min til al muligt og for mig møder den ganske glimrende utopiet om all-in-one når det kommer til basal læ og bekvemmelighed.... 

__________________
https://www.facebook.com/BertramFormidlingOgHaandvaerk/
0
Steen

Avatar / Picture

Jæger
Registered:
Posts: 190
Reply with quote  #6 
Jamen sådan én har jeg da i forvejen [wink]

Ville bare høre om lige de 3 ting, intet andet.
0
Steen

Avatar / Picture

Jæger
Registered:
Posts: 190
Reply with quote  #7 
Taget til efter tanke [smile] !!!
Jeg beskrev det så ikke godt nok.

Jeg ønsker at finde den bedste løsning af de 3 forslag som jeg har beskrevet tidligere...ok ?  :-D
0
MalteDK

Registered:
Posts: 245
Reply with quote  #8 
Hej Steen

Jeg har kun personlig erfaring med bivibag'en, som jeg til gengæld har haft glæde af i mange år. Min er vind-, vandtæt og så åndbar som sådan noget nu kan være i praksis. Det betyder, at jeg kan begive mig ud med en meget let oppakning bestående af bivi'en, som vejer under 1 kg (Mountain Hardwear) og en lettere sovepose end normalt, da bivi'en sikrer vindtæthed. Jeg bruger den ikke sammen med underlag eller andet - jeg finder blot et behageligt sted i skovbunden, hvor jeg kan lægge mig til at sove - også selvom det øsregner, selvom det godt kan give en fugtig nat pga. kondens i en helt tillukket pose.
Når det er sagt, så synes jeg, at du skylder at beskrive det tiltænkte brug lidt nærmere, når du efterspørger "den bedste løsning" - for de er jo, som Bertram er inde på, ret forskellige i brug?
0
MaNyRa

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 421
Reply with quote  #9 
Fjellduken er en moderne natosovepose med mange flere funktioner. Klart den mest alsidige af de 3 vægt osv er så også derefter.
0
Rapanden

Avatar / Picture

Moderator
Registered:
Posts: 648
Reply with quote  #10 
Jeg er rigtig glad for min bivi-bag, da den giver mig mulighed for i koldt vejr at ligge mig hvor som helst, uden jeg skal bekymre mig om våd eller forrevet sovepose, eller om der kommer for meget vind igennem. Den er min "primitive" løsning til kolde perioder, både hvad angår hvor meget udstyr man vil have med (den er både billig og god lille størrelse), og følelsen af at sove primitivt, eks. med fri udsigt til stjernerne. De andre to kender jeg ikke til.

__________________
Jeg bruger ikke bare naturen, jeg har brug for naturen!
0
Mads

Avatar / Picture

Jæger & samler
Registered:
Posts: 1,330
Reply with quote  #11 
Hej

Jeg er både ejer af en Jerven Fjellduken og en bivibag. Bivibag'en har jeg typisk med på tur og udfylder sin funktion som vand og vindtæt pose der trækkes over soveposen. Med hensyn til fjellduken, så er det lidt sværere at beskrive da den findes i flere modeller til forskellige formål.

http://www.jerven.no/fjellduken

Den kan f.eks. fås helt uden isolering (primaloft) og kan så fungere som tarp eller regntæt poncho. Når den er uden isolering gør det også at vægten holdes nede og den ikke fylder så meget. Der er også modeller med større eller mindre grad af isolering afhængigt af hvad den skal bruges til. Helt på samme måde som man kan få en sovepose til sommerbrug og en med mere isolering til vinterbrug. Man skal derfor gøre op med sig selv hvad man vil bruge den til før man investerer. Jeg har selv valgt en mellemting (hunter modellen) med isolering dog ikke med den største mængde. Den kan fint gøre det ud for sovepose om sommeren og holde dig varm og tør som et ekstra lag under f.eks. jagt eller bare en tur i skoven. Gider man ikke sidde inde i den kan den også slås op som tarp. Da den er relativt stor kan man også i teorien have den på uden over sin store tur rygsæk og så vandre med den på. Jeg har dog aldrig selv fundet det nødvendigt.

Håber det giver lidt ekstra hjælp til at finde ud af hvad der er det rigtige for dig

__________________
We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children
0
Johs

Samler
Registered:
Posts: 127
Reply with quote  #12 
Outdoor Research's tanker om alt i én,

https://www.ukclimbing.com/gear/news.php?id=9056

0
Vibe

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 59
Reply with quote  #13 
Hej er helt enig med Bertram.

Det mest alsidig stykke overtræk/dækken, der kan beskytte mod elementerne, er efter min mening en tarp (let presenning) på ca 3*3 meter. Den kan både bruges mod vind, regn og sol.

Jeg kombinerer dog selv ofte min tarp med et soveposeovertræk (bivi bag), da det giver mig en ekstra tryghed i soveposen, når jeg ligger og roder rundt i skovbunden om natten.

Ved ikke om det er svar på dit spørgsmål eller om jeg har misforstået noget.

__________________
https://www.facebook.com/Skandinavisk-Friluftsliv-305374276297103/
0
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.