Bushcraft forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
PESOE

Avatar / Picture

Jæger
Registered:
Posts: 90
Reply with quote  #1 
Når man er på tur i Danmark, kan det som beskrevet i andre topics være noget besværligt at skaffe "rent" vand til madlavning og drikkebrug, selv med diverse filtre. Jeg har selv altid en 10 liter dunk i bilen, men det rækker jo kun til et par dage. Og befinder man sig på en strand vil det måske være en ide at benytte saltvand.
En gang før jul stødte jeg så på følgende på YouTube:Jeg har modificeret den lidt for at prøve. Jeg havde ikke lyst til at save i mine gode drikkeflasker, så jeg købte et par billige hos T-Hansen. I stedet for fine messingforskruninger brugte jeg en træprop med hul til kobberrøret, og da jeg syntes at 3 meter snoet kobberrør var for tungt og uhandy, brugte jeg kun 30 cm og satte en varmebestandig 5 meter slange på. Det er nemmere at pakke

http://www.maltbazaren.dk/shop/silikoneslange-10-14-1481p.html

Skidtet virker (langsomt).
Husk at følge hans gode råd.

__________________
Man er først gammel, når man ikke leger mere.
0
ekampp

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 608
Reply with quote  #2 
Jeg forstår ikke problematikken til at starte med. At koge vandet løser alt andet end nogen helt bestemte kemiske problemer. Så så længe der ikke er døde dyr i vandet, eller du tager vand neden for en kemisk kilde, så er det danske vand udemærket efter en kort kogetur. Og det skal man ikke have noget special udstyr med for.

Og opsætningen ser ud til at skulle bruge rigtigt meget vand for at køle kondenseringsrøret ned, hvilket betyder jeg skal slæbe rigtig meget vand rundt. 

__________________

Not all who wander are lost

0
PESOE

Avatar / Picture

Jæger
Registered:
Posts: 90
Reply with quote  #3 
Jeg tror du har misforstået. Det er SALTVAND der bliver til drikkevand og SALTVAND der bruges som køling.
__________________
Man er først gammel, når man ikke leger mere.
0
Frederik

Registered:
Posts: 202
Reply with quote  #4 
Umiddelbart tror jeg at kemikalierne ville stamme fra landbrug - Det har Troels vidst skrevet om herinde.
Ellers er det vel bare vis man er ved kysten og ikke har ferskvand i nærheden.

__________________
Med venlig hilsen Frederik

0
ekampp

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 608
Reply with quote  #5 
Jeg er godt med på det er saltvand, men præmissen er, at "det er svært at skaffe vand i Danmark", hvilket efter min erfaring ikke er sandt. 

Jeg kan godt se, at hvis man er på en meget, meget lille ø, og måske i troperne, hvor der er nogen meget nasty sygdomme er det en god idé, men herhjemme kan jeg slet ikke se behovet. 

Det betyder dog ikke, at man ikke skal lege med den dog. Den er ret smart. Overvej at kigge på Nalgene's plast produkter, for evt at finde nogen muligheder for at reducere vægt. 

__________________

Not all who wander are lost

0
PESOE

Avatar / Picture

Jæger
Registered:
Posts: 90
Reply with quote  #6 
Naturligvis er det et stykke legetøj, som man formentlig/forhåbentlig ikke får brug for, men det var sjovt at prøve.
Jeg taler ikke her om, hvad apparatet ellers kan bruges til [rolleyes] for det er jo forbudt i Danmark.

__________________
Man er først gammel, når man ikke leger mere.
0
ekampp

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 608
Reply with quote  #7 
Kun, hvis man også har tænkt sig at drikke det. Det er ikke forbudt at producere for at øve sig i Kemi [biggrin] 
__________________

Not all who wander are lost

0
bushcraftdk

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 3,152
Reply with quote  #8 
Fedt PESOE, jeg har også haft leget med nogle ideer i forhold til at destillere saltvand, for jeg kan sagtens følge dig hvad angår at finde fornuftigt drikkevand i DK. 

Destillering af vand er den mest sikre måde at "rense" vand på uanset om det er forurening af salt eller kemikalier. Jeg læste et sted et forsøg med uranium holdigt vand som efter destillering var 100 % sikker, vist nok noget man bruger eller overvejer at bruge efter ulykken på det japanske atom kraftværk

Jeg faldt i min søgen over sådan en her som også virker ret smart, dog skulle den være i et lidt mindre format til outdoor brug.

Har du prøvet at måle hvor lang tid det tager f.eks. at lave en halv liter vand?

__________________
Mvh. Jesper
Improvise, adapt, overcome!

0
ekampp

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 608
Reply with quote  #9 
Destillerings kolonnen er lavet af kobber, ikke? Det har nogen fordele, hovedsageligt at kobber dræber bakterier. Det har også nogen bagsider, hovedsageligt at det udskiller tungmetaller til vandet, som man bagefter drikker. Måske man kunne eksperimentere med et andet materiale? 
__________________

Not all who wander are lost

0
PESOE

Avatar / Picture

Jæger
Registered:
Posts: 90
Reply with quote  #10 
@ Jesper - Jeg har ikke lavet ½ liter. Kun en god kopfuld til kaffe. Det tog ca. 40 min i den medbragte ikea-koger med et par (også medbragte) stykker grillbriketter. Vandet var en slurk Køge Bugt, og smagte ikke af noget efter processen. Heller ikke af vand!

@ekampp - Mine vandinstallationer her i huset er også kobberrør! Jeg ved ikke hvor meget tungmetal der afgives, men i mit lille apparat er røret jo kun 30 cm, så det kan vel ikke være alverden. Og div bakterier og den slags skulle jo gerne være døde i forvejen og have fået en værdig begravelse i kogekaret [smile]

PS. Da mit apparat ikke kan støtte på røret, har jeg lavet et Y af en metalbøjle så herlighederne ikke vælter. Og på denne årstid er det næsten ikke nødvendigt at køle. Jeg lagde bare slangen på nogle kolde sten på jorden (det var frostvejr).


__________________
Man er først gammel, når man ikke leger mere.
1
Troels

Avatar / Picture

Moderator
Registered:
Posts: 3,369
Reply with quote  #11 
Destillering er en fed ide og fjerner stort set alt af kemikalier af fra drikkevandet. Primært flugtige kemikalier kan være et problem, men det er ret minimalt. De eksempler jeg har set på det, der har det fremstået problematisk at producere 3 liter vand per dag. Så man skal have et stort og godt setup for at kunne leve af det. Det er ret energikrævende i brænde.

Drikkevand fra søer og vandløb i Danmark er generelt noget skidt.
Særligt om vinteren, hvor nitratindholdet overskrider drikkevandsgrænsen for hanevand 5-50 gange [frown]  [EDIT: faktor rettet](nitrat er hormonforstyrrende og kraftfremkaldende, da det omdannes til nitrit mm.)
Derudover spreder vi i Danmark spildevandsslam (fra de offentlige renseanlæg) ud på landbrugsmarker, som afvander til vandløb. Spildevandsslam er også spændende sager fra industri og hvad der ellers løber ikke i kloaken. Så det er ikke kun de hellige sager vi producerer mens vi læser avis på potten. Derudover er der alt husdyrgyllen som også udbringes på marker.
I princippet bør der ikke være landbrugsarealer i oplandet til vandløbet/søen, hvilket kan være vanskeligt at finde, da ca 2/3 af Danmarks areal er marker.

Fritliggende huse har ofte kun mekanisk spildevandsrensning i form af en bundfældningstank (= trixtank, septitank, to-kammertank m.fl.). Det betyder at det "tykke" sorteres fra, mens at det "tynde" løber dirtekte ud i vandløb, søer og havet. Jeg har personligt oplevet sådanne afløb fra fritliggende ejendomme flere gange [frown]

Kobberrøret dræber desværre ikke bakterier, da det er kobber på fastform. Det er kun opløste kobber-ioner, der har den høje toksicitet. Der er et godt stykke vej fra fast kobber til ion-formen. Der er ingen risiko i at bruge kobberrøret til de små mængder vand, der bliver indtaget.

I små mængde vil man formentlig slippe afsted med at drikke forurenet åvand. Jeg vil foretrække små grundvandsfødte søer eller søer der er dannet som følge af kraftige regnskyld, der ikke har landbrugs arealer i oplandet. Underjordiske drænledninger er meget almindelige på landbrugsarealer og gør det svært at vurdere oplandet.

Der er flere større søer i DK, som er minimalt forurenet med kemikalier og næringssalte. Eksempevis Hampen SØ, Vedsted SØ og andre badesøer. Ønsker man at drikkevandet herfra burde det være tilstrækkeligt at koge det.
0
ekampp

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 608
Reply with quote  #12 
Citat fra wikipedia (fordi vi ved alle det er en solid kilde, men den tager ikke fejl i dette tilfælde): "Bakterier trives ikke på en kobberoverflade: Af den grund har visse hospitaler dørhåndtag af kobber, og ved at lave luftkanalerne til aircondition af kobber kan man begrænse spredningen af legionærsyge ad disse kanaler. Kobber(II)sulfat bruges som et middel mod alger og svampe, herunder meldug."

Så, som sagt, kobber er bakteriedræbende. Ikke i forhold til det vand, der løber gennem røret, men i forhold til den fugt der bliver efterladt, som kunne udvikle sig til noget nasty, hvis det ikke blev tørret ud. 

Jeg er enig i, at man selvfølgelig ikke skal tage vand der løber fra en mark, men det eneste problem man har tilbage efter kogning af vandet er kemikalier. 

Her er lige et citat fra en engelsk undersøgelse, "
Flere forskere, herunder den britiske professor Nigel Benjamin, mener dog sagtens man kan hæve grænseværdien for nitrat i drikkevand til 100 mg /liter uden at man af den grund går på kompromis med drikkevandssikkerheden."

Troels, har du kilder til de tal, der får dig til at sige, at nitratindholdet er 100-1000x større i vandløbene? 

__________________

Not all who wander are lost

0
Troels

Avatar / Picture

Moderator
Registered:
Posts: 3,369
Reply with quote  #13 
Jeg har nu rimelig tillid til wikipedia [smile]

Mit primære problem med drikkevand er netop kemikalier, da de er meget vanskelige at gøre noget ved. Der findes flere teknikker der reducerer mængden af kemikalier, men det kan være 5 % og 90 %.

Den er fin med kobberoverfalderne. Jeg troede du mente, at kobberrøret rensede vandet [smile]

Det plejer at være de landbrugsvenlige forskere (fx dem vis forskning af finanseret af Monsanto eller en foderstof koncern ) der foreslåer den slags. I Danmark er grænsen for nitrat i drikkevand 25 mg/l, men der kan dispenseres op til 50 mg/l og helt op til 100 mg/l. Ved dispensationerne bliver der understreget mere end kraftigt at spædbørn ikke må drikke vandet.

Godt du spørger! Jeg regnede ikke på det, men gættede bare og troede at grænseværdierne var i µg/l. Det er mg/l !
En tilfældig dag på et undervisningskursus på SDU, målte de studerende nitratkoncentrationer på 2-3mM i Odense Å.
Den anbefalede grænseværdi for nitrat i drikkevand er 25mg/l = 0,4 mM nitrat... så det er altså kun en lille faktor 10x højere i vandløbet.

Der vil højst sandsynligt være dage efter regnskyld med forhøjede koncentrationer, da nitratkoncentrationen er covarierer meget med regnmængden, særligt efter udbringning af gylle eller kunstgødning. Så jeg vil gætte på at nitratkoncentrationer i vinterhalvåret ligger på 5-50x gange over den anbefalede grænse på 25 mg/l.

Den hormonforstyrrende effekt af nitrat er sjovt nok ikke påvist i mennesker - det er lidt svært at få lov til [tongue]  ... Men rotter er en anden sag. Gravide rotter, som i 14 dage fik drikkevand med et nitrat indhold på 37 mg/l, fødte rotteunger med signifikant ændret anogenitalafstand (Bjerregaard, 2013). Dvs. at der er flyttet på anus og kønsorganerne [wink] ... Det er dog blot en ydre visuel effekt, der kan være meget mere galt inden i (ex nedsat forplantningsevne mm.).
0
Konradsen

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 444
Reply with quote  #14 
Godt i hygger jer drenge! (: Det er et spændende emne, men jeg syntes hver gang vand og renligheden i samme kommer op, begynder jeg næsten at frygte at drikke fra hanen [wink] [frown]
__________________
Vil hellere lede en time efter noget der skal skal bæres i fem minutter, frem for lede i fem minutter og bæres i en time.
0
ekampp

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 608
Reply with quote  #15 
Jeg elsker di bringer monsanto op, Troels. Alles ynglings hade firma kun lige foran Nestlé, men desværre ikke et folk kender nok til.

Nu drikker man heller ikke vand i en bushcraft situation i super lang tid af gangen, og man er sjældent gravid samtidig. Så jeg tror ikke problemet er stort nok i denne sammenhæng til at have en seriøs påvirkning. De fleste mennesker der køber rødt ikke økologisk kød bliver alligevel udsat for ekstreme mængder nitrat der er tilsat for at hive kødet sin røde farve.

Jeg har drukket kogt vand fra div søer og vandløb masser af gange, og der er ikke noget galt.. Galt.. Galt med mig [biggrin]

__________________

Not all who wander are lost

0
Troels

Avatar / Picture

Moderator
Registered:
Posts: 3,369
Reply with quote  #16 
Det er også min pointe, at der skal rigelige mængder til at den går helt galt !

Når man har fået rigeligt af/med børn og selv er nået en vis alder, så gør det ikke så meget alligevel [biggrin]
0
SørenD

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 409
Reply with quote  #17 
Vil det så ikke være hurtigere at koge saltvand med et klæde hængende over.
Det vand som fanges i klædet og kan vrides ned i en potte, skål, flaske m.v. er uden salt.
Så slipper man også for at medbringe apparater specielt til at få saltet væk fra vandet.
0
ekampp

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 608
Reply with quote  #18 
Jeg så også en gut, som skar en plastflaske over, bukkede den afskårne del ind som en indvendig tagrende, og stillede den ovenpå en mørk klud med saltvand i, i solen. Det gav rent drikkevand fra vanddampen.
__________________

Not all who wander are lost

0
PESOE

Avatar / Picture

Jæger
Registered:
Posts: 90
Reply with quote  #19 
@ SørenD - Prøv! Jeg tror det vil være svært at finde den rigtige afstand fra kogekarret til kluden. Den skal jo være tæt nok på til at kunne fange vanddampen, men langt nok fra, så der ikke går ild i den. Og efter 1. runde bliver det vel vanskeligt at køle den af.

@ ekampp - 


Sjovt lille forsøg. Men hvis man skal smide de første par snapse ud for at undgå de letfordampelige (giftige?) olier, der kan være i vandet, skal man vist have mere end en engels tålmodighed for at få et glas vand. Og det kræver vel bedre vejr end vi har de fleste dage på denne årstid.

__________________
Man er først gammel, når man ikke leger mere.
0
gabriel99

Avatar / Picture

Turråd
Registered:
Posts: 253
Reply with quote  #20 
jeg har også før tænkt over det der med kluden, men har fået at vide at der var et problem med bare at fange det i den. også at væsken i den ville fordampe videre...
men forsøget er helt kart værd at tage op.
0
ekampp

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 608
Reply with quote  #21 
Man kan vel smide en smule plast (f.eks. opsprættet frysepose) ovenpå kluden, så det ikke kan komme videre? 
__________________

Not all who wander are lost

0
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.