Bushcraft forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
SørenD

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 409
Reply with quote  #1 
Jeg har læst om eksplosion med både gas - og spritbrænder.
Nu er jeg da blevet lidt betænkelig.
Hvor mange har oplevet eller hørt om spritbrænder eller gasbrænder som har eksploderet?
0
Bertram

Avatar / Picture

Turråd
Registered:
Posts: 1,631
Reply with quote  #2 

Søren: Jeg har kun hørt om vildmarkslivs uheld med sprit. Ikke med gas. Men mon ikke der er beretninger at finde om både og. 

 

Årsagen på gas må være utæthed. At forbrugeren samler noget forkert eller produktfejl.  

 

Årsagen med sprit ved jeg er sommervarme - altså at man lader sin spritbrænder med sprit i uden låg stå i solen nogle minutter før man tænder.... imellemtiden er sprit "dampene" blevet frigivet i den nære luft og de antændes også når man tænder brænderen og bliver til en "flammekaster". Har set nogle meget meget grimme ansigts forbrændinger pga. den forbrugerfejl. Netop det at det er en forbruger fejl er vigtigt - sprit er helt sikkert, man skal bare ikke lade det dampe i sol. Har brugt sprit meget før i tiden... brugte det så sent som forleden dag i Vestjyllands heder.

Vil ikke være bekymret med at bruge gas eller sprit - men vil opfordre til sundfornuft.... og at være ekstra påpasselig med sprit og sommer sol. 


__________________
https://www.facebook.com/BertramFormidlingOgHaandvaerk/
0
SørenD

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 409
Reply with quote  #3 
Bertram: Tak for svar :-) 

Har også hørt om flere ulykker med sprit, hvor der klart må være nået at fordampe en del sprit inden der tændes. Og er det et sted med læ, så kan der samles en del spritdampe. 
Som du skriver er det nok mest på helt varme og vindstille sommerdage at man skal være obs på ikke at der når at dannes for mange spritdampe. 

Og så er der alle de sprit ulykker, hvor man kommer til at hælde sprit på en allerede tændt spritbrænder, eller på en for varm brænder. 
Sprit er jo lidt lusket da det brænder næsten usynligt. 

Mht. gas tror jeg at du har ret i at det må være utætheder eller deciderede fejl i produktet. 

Her kan der også danne sig et fortættet sky - men af gas hvis man åbner et stykke tid inden man tænder, eller hvis der er utætheder. 

jeg er desværre den type som er kørt lidt træt i træbrændere, men heller ikke er 100 % tryg ved hverken sprit eller gasbrændere. 
Men tænker at de er rimelig sikre hvis man tænker sig om. 

men meget fedt, at høre om der er nogen som har erfaringer, som evt kan forhindre ulykker og dumme fejl. 


0
Bertram

Avatar / Picture

Turråd
Registered:
Posts: 1,631
Reply with quote  #4 

Søren: ja, det er et super emne.... det er kanon hvis det kan hjælpe med at undgå nogle grimme uheld. 

 

Jeg gider sket ikke de træ brændere/wood stoves.... det er alt for meget nørderi med små pinde. Jeg bruger altid bål. Der kan gå langt imellem jeg bruger andet end bål. Men skulle jeg vælge imellem gas eller sprit på tur - så vil jeg nok vælge sprit til lys og varme/hygge i det lille telt (larmer ikke) og gas til madlavning (hvis det skal være effektivt).... er generelt mest til sprit, det er tilpas lowtec til min smag, kan tåle tæsk i rygsækken og jeg ved præcis hvor meget brændstof jeg har tilbage - føler også det er mest sikkert, fordi jeg selv nemt kan se hvis noget grej er defekt.... men på den anden side er der så mange som bruger gas og det lader jo til at fungere helt ufarligt.   

 


__________________
https://www.facebook.com/BertramFormidlingOgHaandvaerk/
0
SørenD

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 409
Reply with quote  #5 
jeg har det på præcis samme måde med diverse woodstoves.
Jeg har haft ikea hobo, kelly kedel hobo, picogrill 85, bushbox xl m.v.

De virker smarte nok i teorien.
men i praksis giver de ikke rigtig mening.

Hvis man skal koge vand, så sidder man dér og skal fodre dem med en million pinde i lige præcis den rigtige længde m.v. Og med en efterfølgende kulsort kop/gryde og en halvdårlig kogetid. 

Skal man lave mad skal der samles og kløves og saves og jeg ved ikke hvad. En hulens masse pinde i den rigtige længde og størrelse. og fodre hele tiden samtidig med at man laver mad. 

Ofte har man alligevel bål på ture, og med et bål kan man fylde alt på. Det er ligemeget om brændet lige har den rigtige størrelse. og så skal man kun fodre engang imellem og kan bedre koncentrere sig om madlavningen.
Jeg har en Purcell Trench Voyageurs grill, som er genial. Fylder og vejer ikke meget. Jeg har endda savet lidt af den, så den er smallere. 

Ellers er jeg klart til kelly kedel hvis det bare er kogende vand. 
Eller somsagt sprit og gas på Trangia. 
Har prøvet alt muligt som f.eks. jetboil, microrocket osv. Men intet slår trangia. 
0
Bertram

Avatar / Picture

Turråd
Registered:
Posts: 1,631
Reply with quote  #6 

Jeg har ikke prøvet ikea hobo, kelly kedel hobo, picogrill 85, bushbox xl m.v. og jetboil, microrocket....

 

...Men andre har brugt den slags på fællesture, så har da luret lidt og det er ikke noge for mig. Er godt tilfreds med bål og en sjælden gang imellem sprit.

 

Jeg har selv kun haft en ulykke med sprit.... og det var ikke sprittens skyld, det var oliebrænd og 100% min egen skyld og bare uheldigt. 

 

Havde trangiaen inde i moderne 2 mands syntet telt, det var vinter på polarfjeld i Norge, så bekvemt at få noget opvarmet telt imens der blev lavet mad. Havde olie på en pande over varmen, en istap fra da jeg hentet til drikkevand tidligere på dagen, fald ned på panden og så var der flammekaster i et splitsekund i det meste af teltet. Det kunne være gået meget galt, men der skete intet andet end der kom nogle huller i teltet - det var ok kraftigt snevejr, så alt den sne der lå på teltet ageret som en brændslukker.... Pointen er at man skal tænke sig ekstra godt om hvis man tager den slags moderne ting ind i lille shelter eller lign. Det er efterhånden en 6 år siden det skete, lige bagefter fortsatte jeg med at lave maden færdig inde i teltet - så er ikke spor afskræmt, det giver super mening at lave mad og varme telt samtidige på kold vintertur, man skal bare lige tænke sig om.... og fx passe på med oliebrænd. Turen var en alenetur på 1,5 måned. Gør fortsat sådan med madlavning og telt, super lækkert, det vil jeg nok altid gøre.

Havde olie dunken i forteltet hvor jeg havde slået istapper i stykker så de passet ned i gryden og koge/smelte det til vand... olie dunken havde en etiket på af slagsen hvor lidt is kunne komme ind under, helt standart af de billige 1 liters olie plastik dunke.... Når jeg så hælder olie på den varme pande røg noget af isen med (et mikro lille stykke) og så var der oliebrænd.... Så nu fjerner jeg den slags etiketter når det er is og sne på tur. lavet pandekager, så god varme og hældte hyppigt mere olie på panden, nået at lave nogle pandekager og spise dem før uheldet skete - altså var godt halvvejs med at spise og lave aftensmaden. Havde været afsted en månedes tid på det tidspunkt og havde mange af de andre dage lavet pandekager på samme vis. og lavet istapper til vand på samme vis. osv.      

Den erfaring passer umiddelbart meget fint under denne tråds emne... måske den kan spare andre for samme uheld. 


__________________
https://www.facebook.com/BertramFormidlingOgHaandvaerk/
0
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.