Bushcraft forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
Quest

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 278
Reply with quote  #1 

Der er efterhånden ingen tvivl om at vejret opfører sig mere radikalt anderledes end før. Det er kommet for at blive og med den udvikling der er ser det kun ud til at blive være for livet som vi kender det.

For eget vedkommende ser jeg forhøjede vandstande i store områder i nærområdet, der kræver gummistøvler at komme ”tørsokket” igennem, så selvom jeg ikke har specielt meget imod våde fødder så går jeg for det meste uden om i mine trailrunners. Og de fleste oplever vel også som jeg en meget varm vinter? Der er både frisk grønne planter og insekter endnu! Har ganske vidst mere tøj på ad gangen, men indtil videre har jeg kun brugt det til 3-sæsoner. Selv soveposen er 3-sæsoner. Meget hård vind og storme er der også rigeligt af.

Har også oplevet og kan se andre steder at forholdende i Norge i fjeldet er forværret på flere måder. En del af de steder jeg har været tidligere oplever forøget regn, med mudderskred og oversvømmelser til følge, forøgede eller formindskede snemængder, med hurtigt skiftende, ustabilt vejr der skaber stor skredfare. Senest på Svalbart hvor det ellers ikke forekommer ret ofte. I 2014 måtte jeg afbryde en juletur i Hardangervidda grundet ekstrem skredfare, og det blev smådyrt skulle jeg hilse og sige. [frown][eek][bawl][mad][confused] (Blandede følelser) [smile]

97% af alle klimaforskere er enige om at det skyldes menneskeskabt CO udledning. Vi ved nok alle at vi skal ændre adfærd og nedsætte vores forbrug (ikke mindst olieindustrien) for at hindre yderligere forværringer? Hvad har i hver især oplevet af klimaforandringer og hvordan har det påvirket jeres BC/friluftsliv?


__________________

"Overlevelse fremmer forståelsen"

0
Sanduglen

Samler
Registered:
Posts: 109
Reply with quote  #2 
Jeg synes vi har for lidt frost og sne, men det har jeg vist ment siden jeg var 3, så det er nok ikke den store forandring der...[cool]
0
Mads

Avatar / Picture

Jæger & samler
Registered:
Posts: 1,334
Reply with quote  #3 
Quest. Jeg oplevede formodentligt følgerne af klimaændringerne i går, hvor vandet her var helt ude af kontrol efter +50mm på under et døgn. Kloakken kunne slet ikke klare mere og jeg måtte ud og tømme afløb og riste da både min indkørsel og skur begyndte at stå under vand. Jeg bor tilmed som en af de højest beliggende huse i området så længere nede hvor der også løber en å var tingene langt værre. Åen var gået over sine bredder. Vejen og et par huse stod under vand. Her er et par billeder, døm selv:

IMG_1959.JPG 

IMG_1960.JPG 

IMG_1962.JPG 

IMG_1963.JPG 

I 1997-1998 var jeg ansat hos DMI og allerede den gang var der en snak mellem meteorologerne om at vejret nu var begyndte at arte sig anderledes. Det var meteorologer der havde arbejdet der i mange år og som var ret enige om at det var begyndende klimaforandringer. Det var dog ikke velset på det tidspunkt at man udtalte sig alt for skråsikkert offentligt om den slags. DMI var jo en seriøs forskningsinstitution og på det tidspunkt var der ikke enighed blandt forskerne.

Når jeg skal se på det med bushcraft øjne. Så tænker jeg med det samme drikkevand og ild. Drikkevand fordi somrene kan gå hen og blive tørrer og det derfor er vigtigt at kunne finde drikkevand. Ild fordi vintrene hvis man overhovedet kan kalde dem det mere, nu er blevet meget mere våde og det kan være svært at finde tørt tinder og brænde. Derudover skal vi jo nok på sigt vende os til at fauna og flora ændrer sig og de planter, træer vi nu har kendskab til måske bliver afløst af andre.

Jeg håber menneskeheden er klog nok til at gøre noget ved dette problem før det kommer helt ud af kontrol. Tiden er knap og der er ikke nogen plan B.   


__________________
We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children
0
Ræven

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 802
Reply with quote  #4 
Der er ingen tvivl om, at der allerede er forandring igang. Personligt syntes jeg at det er frygteligt og frygt indgydende og det værste er, at der bliver kun snakket om at der skal ske forandring, men der bliver ikke iværksat noget til at stoppe den udvikling der er på vej.

Personligt havde jeg ønsket sne og frost frem for alt det vand og ang sommeren, så må jeg indrømme at jeg byder en længere og varmere sommer velkommen
0
Rapanden

Avatar / Picture

Moderator
Registered:
Posts: 649
Reply with quote  #5 
Den vedhæftede tegning opsummerer meget godt min holdning. [wink] Men nu spurgte du selvfølgelig til bushcraft forhold. Jeg må indrømme at jeg ikke tænker over vejret til hverdag, men jeg ser eks. tydeligt hvordan vind og vandstand æder af skrænten på øen hvor mit sommerhus ligger. Det har kostet mit lille naturshelter livet, men huset ligger dog 400 m fra stranden så det er sikkert mange år endnu. Jeg må dog tilstå at klimaforandringerne godt kan vække en lille bitte prepper i mig, ikke at jeg reelt overvejer bushcraft all in på nogen måde, men jeg bliver glad for tanken om at vide hvordan jeg kan tænde bål og finde mad og skaffe vand og lave redskaber og beholdere osv., uanset hvad der sker med verden! [wink]

Attached Images
jpeg image.jpeg (553.68 KB, 337 views)


__________________
Jeg bruger ikke bare naturen, jeg har brug for naturen!

0
jgn

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 1,205
Reply with quote  #6 
Fed tegning rapand [smile]
__________________
Hvis du har behov for at spørge hvorfor jeg elsker friluftsliv, vil du aldrig forstå svaret.
0
Linselusen

Registered:
Posts: 554
Reply with quote  #7 
*Klimaet har aldrig været statisk, så jeg har lidt svært ved at forholde mig til "menneskabte klimaforandringer", det er alt, alt for følelsesladet hvilket tydeligt ses i den globale debat hvor der er opstået en kultur med ekstreme klima-facister der dæmoniserer alle anderledestænkende, eks den gode Bjørn Lomborgs meget lavpraktiske tilgang til fænomenet.

Men en ting er sikkert. Vi er over det stadie hvor vi sidder i vandkanten og drukner når havene stiger.

Vi skal nok komme sikkert ud i den anden ende ;-)

__________________

Det bedste tidspunkt at plante et træ på, var for 20 år siden. Det næstbedste tidspunkt er i dag
0
Linselusen

Registered:
Posts: 554
Reply with quote  #8 
Bullseye pointe i den tegning Rapand! ;-)
__________________

Det bedste tidspunkt at plante et træ på, var for 20 år siden. Det næstbedste tidspunkt er i dag
0
x-ray

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 1,278
Reply with quote  #9 
Livet er skrøbeligt siges tit om mere end bare mennesker, men som din tegning gør klart er livet alt andet end skrøbeligt det antager bare nye former.
__________________
https://www.facebook.com/MBH-Denmark-927577003966008
0
Lars

Avatar / Picture

Jæger & samler
Registered:
Posts: 923
Reply with quote  #10 
det er sandt at klimaet ændrer sig, og det er måske nødvendigt at påpege at vejr og klima ikke er det samme. man kan altså sagtens have omskiftelig vejr selvom at klimaets udvikling entydigt går i en bestemt retning.
det er kun et spørgsmål om politik i disse dage, og det er nok lidt naivt at tro at vi vil kunne omstille os i en grad som vil kunne sikre vores overlevelse på længere sigt, men det er noget tiden vil vise. uvished vil altid være noget vi skal affinde os med når vi spår om fremtiden.

at klimaet ændrer sig er ikke skidt for naturen, den ar overlevet det som var værre.
for vores eget vedkommende og vores kommende generationer er det dog lidt noget andet, for problemet er at ændringerne sker hurtigere end at naturen kan nå at omstille sig og biodiversiteten vil muligvis være noget som bliver udfordret.

jeg tror at man skal se sig omkring og måske begynde at botanisere og se efter insekter for at se forskellene, som ikke umiddelbart kan ses dag for dag.


mht. bc ved jeg ikke om det har den store konsekvens, man skal jo gerne kunne tage afsted i al slags vejr, så må vi jo bare se hvor længe der går før vi får besøg af malariamyggen heroppe i det sikre nord [wink]

__________________
Indian man make small fire, sit close by
White man make BIG fire,  sit far away
0
Haake

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 153
Reply with quote  #11 
Som Geologi studerende, der netop har haft et forløb om dette.

I følge vores professorer er det svært at sige om noget skyldes egentlige menneskeskabte klimaforandringer eller andre mere naturlige fænomener. 

Det der afgører om vi får vådt eller koldt vejr i Danmark meget at gøre med hvordan havstrømmene i den Mexicanske Golf lige opfører sig. Derud over er der ting som Milankovitch cykluser der også kan have indvirkning, uden vi i virkeligheden kan gøre noget ved det[smile]

vh.

__________________
I do love me some backpacks..<3
0
Mads

Avatar / Picture

Jæger & samler
Registered:
Posts: 1,334
Reply with quote  #12 
Haake, er enig med dig i at det kan være svært at afgøre om en enkelt hændelse er en konsekvens af menneskeskabte klimaforandringer eller en naturlig variation. Der er dog ellers enighed blandt 97% af klimaforskerne at klimaet er blevet varmere og at det er menneskeskabt. Uanset om man vælger at acceptere dette eller ej, så har vores kære ven Arnold et forfriskende syn på hvorfor vi bør stoppe afbrændingen af fossile brændstoffer.

https://www.facebook.com/notes/arnold-schwarzenegger/i-dont-give-a-if-we-agree-about-climate-change/10153855713574658/

Godt nytår [smile]

__________________
We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children
0
Quest

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 278
Reply with quote  #13 

Fin tegneseriestrip Rapanden, der mangler bare det sidste billede hvor hun rykker hovedet af ham [wink]


__________________

"Overlevelse fremmer forståelsen"

0
Haake

Avatar / Picture

Samler
Registered:
Posts: 153
Reply with quote  #14 
Quote:
Originally Posted by Mads
Haake, er enig med dig i at det kan være svært at afgøre om en enkelt hændelse er en konsekvens af menneskeskabte klimaforandringer eller en naturlig variation. Der er dog ellers enighed blandt 97% af klimaforskerne at klimaet er blevet varmere og at det er menneskeskabt. Uanset om man vælger at acceptere dette eller ej, så har vores kære ven Arnold et forfriskende syn på hvorfor vi bør stoppe afbrændingen af fossile brændstoffer.

https://www.facebook.com/notes/arnold-schwarzenegger/i-dont-give-a-if-we-agree-about-climate-change/10153855713574658/

Godt nytår [smile]


Er slet ikke uening med dig, jeg siger blot, som jeg har fået fortalt til forelæsning, at det er en fejltagelse at skyde skylden på menneskeskabte klimaforandringer, hver eneste gang der sker noget der ikke plejer at ske. Oftest er det pga. en ukendt funktion i verdensmiljøet, en tilfældighed, jordens placering i forhold til solen, hældningen på jorden, hvordan havstrømmene er i den Mexikanske golf, osv. osv. Der sker ting med jorden pga. Mennesket, men det er svært at vurdere hvad der sker hvorfor.

vh.

__________________
I do love me some backpacks..<3
0
Lars

Avatar / Picture

Jæger & samler
Registered:
Posts: 923
Reply with quote  #15 

det er jo sådan at når man laver forudsigelser vil man fremsætte en tese som skal bevises igennem forsøg og observationer.
desværre er forsøget i fuld sving og allerede nu kan man se nogle resultater som passer fint med de forventninger man havde.
så uanset om der er bred enighed fra forskningskredse eller ej, vil alle forskere indrømme at der stadig er ting vi ikke forstår, men det ændrer ikke på det vi kan se idag som bekræfter den viden som vi har om fænomenet. 

sagt på en anden måde stoler jeg på det videnskabelige datasæt som understøtter teorien om drivhusgassers påvirkning på miljøet. der er trods alt tale om mange rapporter af forskere fra forskellige felter fra hele verden, så det giver en relativt bred forståelse af hvad der foregår,  også selvom at der er ukendte faktorer.

hvad man så mener er den rigtige måde at håndtere det på, eller om man skal foretage sig noget overhovedet er selvfølgelig en anden sag.
nogle er ligeglade og siger at jorden alligevel går under af et supervulkanudbrud, mens andre alligevel venter på en istid, nogle er mere optagede af flygtningestrømme og skattetryk osv osv.

meget kan diskuteres man global opvarmning er en realitet. og vil man påstå andet skal man huske at bevisbyrden overvejende lægger på en side i diskussionen, så der er noget at se til hvis man vil bevise det modsatte, og i den virkelige verden er det kun beviser der betyder noget

__________________
Indian man make small fire, sit close by
White man make BIG fire,  sit far away
0
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.