Bushcraft forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
Baymann

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 627
Reply with quote  #1 
Jeg vil også vise mine mest anvendte brugsknive. De knive jeg anvender mest er to foldeknive og to hjemmebyggede knive.

IMG_0040 by MichaelBay66, on Flickr" rel="nofollow">https://farm9.staticflickr.com/8642/16119937698_fb7599cf01_z.jpg

Foldeknivene er en krum pilekniv som jeg bruger til rigtigt mange ting. Naturligvis til pile, svampe, mindre snitte arbejder m.v. Dernæst har jeg min Fällkniven U2, er min favorit. Den klare alle mindre snittearbejder, brækning af dyr, og meget andet.

Mine hjemmebyggede knive er fra venstre en håndsmedet Poul Strande klinge med skæfte af elm. Den anden en fabriksklinge fra Brusletto med birkeskæfte med holk af rav.

IMG_0041 by MichaelBay66, on Flickr" target="_blank" rel="nofollow">https://farm8.staticflickr.com/7517/15687607323_eacaa01732_z.jpg

Jeg har lavet vel en 25-30 hjemmebyggede knive, men det er de samme to jeg holder fast i som mine foretrukne brugsknive.__________________
Hilsen Michael
Naturen er der, hvor jeg finder roen og lader op til hverdagen.
0
Pilgaard

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 219
Reply with quote  #2 
Jeg ser billederne fint :-)

Smukt arbejde.... 
Laver du også selv skederne? 

/Pilgaard 
0
Baymann

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 627
Reply with quote  #3 

Tak, Pilgaard.
Ja, jeg syer skederne med valklæder, og former dem på kniven. Vigtigt her er at læderet er blødt op i vand med natron i. Det gør at lederet bliver hårdt efter optørring. Knivene jeg laver er inspirreret af de norske voldbakken knive (efter knivmageren Aasmund Voldbakken), hvor skæftet kun er lavet af et stykke træ, og skede er formet på kniven som list.

__________________
Hilsen Michael
Naturen er der, hvor jeg finder roen og lader op til hverdagen.
0
Pilgaard

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 219
Reply with quote  #4 
Jeg er også helt vild med våd formede læderskeder. 
Er dog ikke kommet så langt endnu. Det er kun blevet til to små skeder, et futteral til en powerbank og så etuiet til mit Wildstove, som er det seneste projekt. 
Den ene skede var til en skodkniv jeg købte i US, så det var bare for at øve mig. Den næste var til min EDC Leathermann Juice multitools. Hold da op en glade man har ved et stykke hjemmegjort. Den er nu et par år gammel og jeg ved den kommer til at følge mig resten af livet. 
Men med forelskelsen i BC er der fulgt fornyet lyst til at arbejde med læder igen. 
Så hvis jeg får lavet en brugbar kniv på smedekurset næste weekend, så skal der sys [biggrin]

Hvad gør Natron ved læderet? Hvor meget kommer du i? 

/Pilgaard 
0
Baymann

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 627
Reply with quote  #5 
Hvis læderet ikke har været lagt i blød med natron, bliver skeden efterhånden blød og holder ikke formen, hvilket er særligt vigtigt med skeder der er formet efter kniven som list.
Når jeg skal bløde en skede op, anvender jeg en aflang plastbeholder der kan rumme skeden og vandet dække skeden. Beholder indeholder vel 1/4 liter, hvori jeg kommer et par teskefulde natron. Når natronen er opløst gennemblødte jeg skeden. Forinden har jeg pakket kniven inde vandtæt husholdningsfilm. I den gennemblødte skede presser jeg kniven i til position jeg ønsker. Herefter komme en længere og tålmodighedskrævenende proces, hvor du skala bearbejde skeden til den form med den dekoration du ønsker, - medens skeden tørre op. Det er vigtigt at skinnet bearbejdes medens den tørrer, herved bliver overfladen skinnende blank. Hvis man ikke "glatter" overfladen bliver den nubret og rug at se på.
Vil du have dekorationer i læderer kan det præges, eller presse i læderet under bearbejdning fra vådt til tørring. Valklæderet hudlag kan forskydes og danne mønstre ved prægningen. Det kræver lidt øvelse og lidt hjælpeværktøjer. Jeg hár lavet nogle simple prægningsværktøjer, som jeg bruger. Jeg kan prøve, at lægge dem op på et billede.

__________________
Hilsen Michael
Naturen er der, hvor jeg finder roen og lader op til hverdagen.
0
Baymann

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 627
Reply with quote  #6 
Her er billede af mine simple prægningsværktøjer, men frem for alt, anvendes fingerne til at præge form og dekoration. De to sideliggende knive er eksempler på  prægning og dekoration i læderet. Den første fra venstre er efter samisk forbillede, med træskede med lædertop, som holder kniven på plads. Den anden en simpel form, hvor prægning og formning af skeden sikre grebet om kniven.
IMG_0046 by MichaelBay66, on Flickr" target="_blank">https://farm8.staticflickr.com/7508/16121395070_5f683696d3_z.jpg


__________________
Hilsen Michael
Naturen er der, hvor jeg finder roen og lader op til hverdagen.
0
Don Von Gun

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 3,723
Reply with quote  #7 
Flotte knive og skeder Baymann. [thumb]


/Don

__________________
https://www.instagram.com/don_von_gun/
0
jgn

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 1,208
Reply with quote  #8 
Quote:
Originally Posted by Baymann
Hvis læderet ikke har været lagt i blød med natron, bliver skeden efterhånden blød og holder ikke formen, hvilket er særligt vigtigt med skeder der er formet efter kniven som list.


Jeg former også mine skeder efter kniven, men bruger ikke natron. Jeg har ikke oplevet at de er blevet bløde igen. Jeg giver dem narvsværte til sidst, det er måske derfor. Det mætter ligesom læderet.

__________________
Hvis du har behov for at spørge hvorfor jeg elsker friluftsliv, vil du aldrig forstå svaret.
0
Baymann

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 627
Reply with quote  #9 
Jgn, hvis du prøver, vil du opleve at der er en forskel. Med opblødning i natron bliver læderet mere hårdt efter optørring. Det er som at banke på tyndt træ eller pap. At narvsværte kan stive læderet ved jeg ikke. Jeg have lavet skeder både med og uden narvsværte, uden at tilskrive hærdningen af leder hermed. Måske har du ret, det kan prøves!

Don Von Gun, tak.

__________________
Hilsen Michael
Naturen er der, hvor jeg finder roen og lader op til hverdagen.
0
Pilgaard

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 219
Reply with quote  #10 
De jo vildt flotte!!
Tak for tippet og ideerne :-)

0
Woody

Avatar / Picture

Jæger & samler
Registered:
Posts: 2,469
Reply with quote  #11 
Wauw, flotte detaljer der er lavet på de skeder. Og spændende med de snittede prægningsredskaber. [thumb][smile]
__________________
Det dragende ved naturen er, at i den behøver man kun at være - og ikke at gøre.

0
Malte59

Jæger & samler
Registered:
Posts: 521
Reply with quote  #12 
Jeps .. mega flot arbejde i både træ og læder - og lækre former på knivene! [smile]
0
Baymann

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 627
Reply with quote  #13 
Tak. Rart at kunne inspirerer andre på dette forum. Jeg selv har fået så meget fra jer andre.
__________________
Hilsen Michael
Naturen er der, hvor jeg finder roen og lader op til hverdagen.
0
Malte59

Jæger & samler
Registered:
Posts: 521
Reply with quote  #14 
Quote:
Originally Posted by Baymann
Med opblødning i natron bliver læderet mere hårdt efter optørring. Det er som at banke på tyndt træ eller pap.


Hej Michael 

Det synes jeg så er både styrken og svagheden ved opblødning i natron. Jeg er helt med på, at det er nødvendigt for at lave de flot tilpassede og pauterede skeder, som du arbejder med. Men samtidig synes jeg på en måde også, at det er synd for læderet. Jeg kan også godt lide, at læder er blødt og smidigt - så jeg er mere eller mindre gået tilbage til nogle mere primitive, typisk western-agtige skeder, der ikke er nær så smukke og elegante som dine - til gengæld er de så i blødt og kraftigt læder - smag og behag .. [smile]

venligst
Martin
0
Baymann

Avatar / Picture

Registered:
Posts: 627
Reply with quote  #15 
Martin, du har ret og man kan sige man kan hele til den ene eller den type/kultur. Jeg er faldet for den moderne skandinaviske kniv kultur, som mange knivmager tager afsæt.
Har du et par billede af dine knivskeder?

__________________
Hilsen Michael
Naturen er der, hvor jeg finder roen og lader op til hverdagen.
0
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.