Bushcraft forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
Linselusen

Registered:
Posts: 554
Reply with quote  #1 
http://www.optimusstoves.com/deen/optimus-products/products/katadynshopconnect/optimus-outdoor-kocher/optimus-svea/

[image]
Nogle der har erfaring med denne gamle Optimus?

__________________

Det bedste tidspunkt at plante et træ på, var for 20 år siden. Det næstbedste tidspunkt er i dag
0
gQrgh

Avatar / Picture

Jæger & samler
Registered:
Posts: 191
Reply with quote  #2 

Hej

 

Jeg har mange erfaringer med denne skønhed. Og først vil jeg lige starte med at tale lidt om det kogegrej jeg har haft frem til min anskaffelse af Optimus Svea 123R.

Startede i sin tid med en Trangia til sprit som jeg fik foræret. Det virkede, og virker stadig glimrende.

 

Efter dette hoppede jeg med på "gas-vognen" og prøvede et par forskellige gasbrændere til at skrue på flasken. Det virker jo også fint.

 

Så opgraderede jeg til en ny trangia med gasbrænder til, det var rigtig godt! Men det fyldte en del.

 

Så besluttede jeg mig for at prøve en multifuel brænder, og det er fedt at der så mange brændstoffer til rådighed, men det kræver lidt øvelse og vedligeholdelse at bruge sådan en korrekt.

 

Så vente jeg tilbage til gas i en kort periode.

 

MEN så skete det endeligt, jeg fik mig en Optimus Svea 123R. Og det UBETINGET det bedste stykke outdoor grej jeg har. Jeg elsker den, og alt andet er kommet på hylden, Svea'en klare alle opgaver, og det er kun den jeg har brugt de sidste 2-3 år. Virker bare, billig i drift, fed at se på, fed at høre på, pålidelig, og den har en historie hvor kun få andre kan være med.

Det forbliver mit primære kogegrej til evig tid er jeg sikker på.

 

Jeg kan stærkt anbefale Optimus Terra Weekend HE + Optimus Svea 123R

 


Svea'en passer rigtigt fint indeni Terra'en, og med varmeveksleren på HE versioner (Heat Exchanger) kompenseres der rigtigt fint for Svea'ens lidt manglede ydeevne, da den kun yder omkring 1400 watt, og de fleste multi fuel brænder og gas brændere ligger på 3000 watt.

 

Tiltrods for dette, er tidligere nævnt setup næste lige så hurtigt. 

 

Poster lige en test jeg lavede for noget tid siden :

 

Jeg har lige testet følgende setup:

"Gryder": Optimus Terra Solo & Optimus Terra Weekend HE

Brænder : Optimus Svea på rensebenzin, jeg lod den blive varm, således trykket og flammen var identisk under begge kogninger, der jeg foretog testen.

Formål: Se hvor effektiv, varmeveksleren på Terra Weekend HE er. Og dermed finde ud af om man kan spare på brændstof og derfor vægt i rygsækken ved en længere varende tur. Om ikke andet, ud fra et økonomisk synspunkt (Forbruget skal selvfølgeligt kunne retfærdig gøre mer' prisen på modellen med varmeveksleren)

Jeg foretog testen, med præcis 400ml vand der havde samme temperatur. Jeg havde under testen, låget på begge "Gryder".

Jeg startede med Terra Solo, det tog 3 min og 30 sek for at buldre koge vandet.

Så prøvede jeg med Terra Weekend HE, det tog 2 min og 40 sek for at buldre koge vandet.

Så Terra Weekend HE er hurtigere (50 sek på 400 ml), og vil spare dig brændstof og dermed vægt på turen.

Terra Solo = 210 sekunder om at koge 400 ml vand.

Terra Weekend HE = 160 sekunder om at koge 400 ml vand.

210 - 160 = 50

50/210 = 0,238


Terra Weekend HE er dermed hele 23,8 % hurtigere og mere økonomisk end Terra Solo

Tror jeg bliver glad for den Terra Weekend HE, især da Svea'en kan være inden i !


** Efter test opdatering **: Optimus Svea 123R + Optimus Terra Weekend HE med 800ml vand der har stuetemperatur er 4 min og 15 sek om at buldre koge. - Men så er der også presset hver eneste watt ud af Svea'en det er fuld drøn, den lyder som en helikopter. (Den er opgivet til at yde 1400 watt) Men syntes den yder mere, jeg er vant til en gas brænder der yder 3000 watt, og så meget forskel vurdere jeg bestemt ikke der er.


__________________
Mvh Mads - Dixi
0
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.