Bushcraft forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
RedSvane

Samler
Registered:
Posts: 26
Reply with quote  #1 

Jeg har her den senere tid overvejet at erstatte min Trangia 25-?. Kan desværre ikke huske hvad det sidste nummer var. Men det er den hvor gryder og stregepande er med ilagt rustfri stål, for nemmere rengøring.

Jeg har to sæt, da vi har brugt dem meget med vores spejdergruppe når vi har været på tur.
Vi har også et par 25-1 sæt og er faktisk glade for Trangiaerne, da de er nemme at bruge og børn har det fint og let ved at bruge dem.

Men som sagt så har jeg længe syntes den var for stor og tung når jeg var ene på tur, eller hvis man skulle af sted et par stykker.

Jeg har kigget på diverse gryder og læst lidt forskelligt og valget var lige ved at flade på en Esbit Titaniums kop, hvor den lille flaske gas og en lille brænder kunne være i koppen.
Men det blive det ikke til, da jeg godt vil kunne lave lidt rigtig mad.

Så jeg valgte en Trangia igen, men denne gang en 27-1, da den er til 1-2 personer.
Jeg har gasbrænder og masser af gas, så jeg syntes jeg kunne spare lidt ved ikke at skulle have ny brænder også.
Jeg ved godt at Trangiaen er dyr og det andet var løbet op i samme pris. Men jeg syntes at to gryder og en stegepande også betyder lidt.

Men om det er et fornuftigt valg ved jeg så desværre ikke om det var. Jeg har indsat lidt billeder og så skal jeg i hvert fald komme med lidt brok over at jeg ikke syntes at Trangia lever op til det jeg syntes de skulle.
Men jeg har ikke fortrudt mit køb og jeg glæder mig til at få det med på tur. Men til så mange penge, der skulle disse ting have været i orden.

Her er lidt billeder af hele sættet samlet sammen med et par alm. Trangiaer.
Den første er den med rustfri stål indvendig. Den midterste er en ganske almindelig Trangia 25-1 og den yderst til højre er den nye jeg lige har fået ind af døren 27-1.

IMG_2731.jpg 
IMG_2738.jpg På næste billede kan i se en af de ting jeg ikke syntes er i orden.

Når man samler sættet og smide låget på så glider det til en side, da Trangia har lavet bunden lidt for høj. Så når man smider remmen på og man smider sættet i en taske, så vil det på et tidspunkt nok komme til at se underligt ud, da låget jo ikke kommer til at ligge an imod, som det plejer at gøre.

IMG_2741.jpg
Men jeg har så købt multidisken, men det er sku også skidt og da jeg lagde mærke til det, så tænkte jeg jo mit. De har jo lavet multidisken til 25 serien og der passer den lige ret ned over sættet og så passer det hele sammen. Men hvorfor så det her? 

IMG_2743.jpg Her er et billede med multidisken lagt indvendig, men omvendt en hvad den skal. Men så vil låget kunne ligge normalt og man kan monterer remmen og pakke sættet i en rygsæk uden at skulle risikere at få bøjet og bukket sin Trangia til så mange penge.
Jeg ved godt det er en brugsgenstand, men syntes godt det kunne være i orden.
 
IMG_2745.jpg Her bare lidt billeder af sættene med de små gryder stående foran. De har skrevet at stegepanden måler 18 cm. Det er så næsten rigtig, men det er okay tæt på. [biggrin]

IMG_2746.jpg 

IMG_2747.jpg 

IMG_2748.jpg 

IMG_2752.jpg 

IMG_2755.jpg Det næste billeder er noget jeg er ked af de ikke har ændret, men ikke et problem.

På Trangiaen med indlagt rustfri stål, der er kanten på gryderne ikke "afrundet," altså valset helt rundt som på 25-1 serien. Det resultere i at når man hælder med gryden, så løber vandet ikke ned af siden på gryden og hvis man er ved at hælde kogt vand i en lille folde kop, så vil man ikke få vand på fingerne. Med de alm. alu. gryder, der kan det godt forekomme og hvis det er børn der hælder, så kan det jo ende grimt. Det syntes jeg godt man kunne have ændret på sådan et dyrt sæt. Men det kan være det kun er mig der har irriteret mig over det. Men jeg har set flere voksne som har gjort det og syntes det er lidt træls..

IMG_2756.jpg Men ellers så er det et fint sæt og som sagt så glæder jeg mig til at prøve det.

Man bliver nød til at pakke resten ved siden af, for der er ikke meget plads i den lille gryde. Der kunne lige være grydeholder og gasbrænderen.


Trangiaerne er gjort ekstra rene, nu hvor de skulle fotograferes til jer. [biggrin]

IMG_2758.jpg 


Den rustfrie tallerken har jeg en ide om at den kan bruges som stegepande, da den er lavet af rustfri stål. Men det er kun en ide.
Jeg bruger jo mit grej på spejderturer også og det ser ikke pænt ud at spise af gryderne.. [biggrin]
Derfor har jeg alm. bestik også.

Men lige mine tanker om et nyindkøbt sæt, som jeg håber i kan bruge til noget.


Med venlig hilsen
Røde


0
Troels

Avatar / Picture

Moderator
Registered:
Posts: 3,370
Reply with quote  #2 
Dejligt med nogle billeder og tillykke med 27'eren !

Jeg har en gammel 25'er med gas indsats som brugtes til madlavning i min daværende kolonihave.
Sidenhen har jeg købt en en titan gryde i 27'er størrelsen (1 liter), som i flere år var min bålgryde til Bushcraft.
... Men jeg har aldrig fået købt et egentlig 27'er sæt, selvom jeg har tænkt på det en del gange!
Når man laver målinger af brændstofforbrug på forskellige spritbrænder, så er der ikke rigtig nogen der slår Trangia!
"Bomb proof" er det nærmest også.

Hvis du tager på tur med os, så er det god skik at spise af gryden [biggrin]
0
RedSvane

Samler
Registered:
Posts: 26
Reply with quote  #3 

Jeg er mest til gasbrænderen, da jeg syntes det er nemmere at lave mad over. [smile]Men det er rigtig at de er næsten "Bomb proof."
Selv om de er bøjet, vindskæve eller kraftigt bulet, så kan de rettes og så varmer de bare den næste portion mad som ingen ting var hændt. [smile]

Nu kan jeg ikke komme med på turen her i feb. for at se det...  [crazy] [biggrin]  Men jeg er klar næste år.(Hvis i lave det igen)
Men selvfølgelig spiser man af gryden.. Det er jo okay, når de voksne børn er samlet.. [biggrin][thumb]

0
Vetus

Avatar / Picture

Jæger & samler
Registered:
Posts: 504
Reply with quote  #4 
Tillykke med det [smile] har også set en del på de der sæt, men det er ligesom Troels kun blevet til løs dele, sidst var det en pande med teflon belægning, den holdt desværre ikke mere end to gange, en gang på bål på en rist og en gang på jetboilen, det kunne belægningen ikke holde til [frown] så fremover hedder det rust frit for mit vedkommende [smile] men fede det er de sgu de sæt de laver [smile]
__________________
/Vetus

Make one trip in bad weather - and you`ll learn more than on a hundred trips in nice weather.
0
RedSvane

Samler
Registered:
Posts: 26
Reply with quote  #5 

Jo tak.. [smile]

Angående det med for meget varme på trangia ting. Det er samme problem du kan få med de 2 store sæt jeg har. Hvis man får for meget varme på uden der er noget på/i gryderne, så vil de skille i alu'en og i det rustfrie og det kan godt opnås med sprit og gasbrænder også. Jeg har hørt det var en del det skete for. I sær når det var børn der havde med det at gøre.

Jeg har så ikke oplevet det og er da glad for begge mine sæt, men der er heller ikke nogen børn der bruger dem. De har deres egne. [smile]

Hvad med Titaniumen, hvordan har den det med meget varme og hvordan er den at lave mad på? Det rustfri syntes jeg slipper let.

0
Vetus

Avatar / Picture

Jæger & samler
Registered:
Posts: 504
Reply with quote  #6 
Vi lavede æg og bacon på den over jetbolien sidst vi var ude, det kunne den ikke holde til [frown] 
__________________
/Vetus

Make one trip in bad weather - and you`ll learn more than on a hundred trips in nice weather.
0
Troels

Avatar / Picture

Moderator
Registered:
Posts: 3,370
Reply with quote  #7 
Jeg har brugt titan en del på bål, gas og multifuelbrændere.... I mit brug minder det meget om rustfritstål, når det er gryder/pander med tynde bunde og uden belægning

Til mit brug har der ikke været problemer med titan/rustfrit stål, men jeg laver også ret simpelmad. Dvs. kogning af ris, pasta, nulder med krydderier og evt svitset chorizopølse + lidt tomatpure. Frysetørret mad bruger jeg ikke!

Teoretisk gætteri...
Titan har smelterpunkt er på 1668C grader, mens rustfrit stål ,som er legeringer, smelter gradvist i intervallet fra ca. 1350-1500C grader. Derfor er titans varmebestandigheden formentlig højere (gætter jeg på). Dog er der stor forskel i varmeledningsevnen (4 gange lavere for titan), hvilket jeg gætter på er lige meget med så tyndematerialetykkelser der er i brug, når man ser det i forhold til den store varmegradient. Omvendt kunne man sige at titan er dårlig til at slippe af med varmen, og derfor er risikoen for overophedning ved stegning mere kritisk.
0
RedSvane

Samler
Registered:
Posts: 26
Reply with quote  #8 

Trangia lavede jo en titaniums Trangia, men stoppede hurtigt med den ting. Men om der var problemer med dem ved jeg ikke.. Men en skam.

Men hvordan er titanium at gøre rent, hvis man har svitset ting i gryderne/stegepande? For er det, det samme som med rustfri, så er det jo fint og noget jeg nok ville overveje. Da jeg syntes tingene godt kan hænge lidt i alu.
Om det er svære at styre varmen på titanium er nok ikke det store problem i felten, da det er svært nok bare med alu og rustfri og jeg er ikke den store kok... [biggrin] Så vil nok aldrig opdage det.


Røde

0
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.